Julkaistu 16.5.2025 perjantai

Kestävän kehityksen ja kiertotalouden teema toi toivoa ja tulevaisuuden taitoja yli 13 000 osallistujalle

Oulun kaupungin neljättä kertaa järjestetty Maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu johdatti ennätysmääräisen osallistujajoukon tutustumaan kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen, aina Muoniosta Ghanaan asti. Tapahtuma tarjosi tulevaisuuden taitoja, inspiraatiota ja uskoa siihen, että kestävää tulevaisuutta rakennetaan jo nyt.

Tämän vuoden teemana toimi ”Matkalla kestävään tulevaisuuteen – Kiertotalous & Kestävä kehitys”. Tapahtuma teki kiertotalouden ja sen uramahdollisuudet tutuksi eri ikäryhmille. Se tarjosi vastapainoa ilmastoahdistukselle toivolla ja konkreettisilla tarinoilla.

Vierailupäivässä yritykset ja asiantuntijat kuvasivat, miten kiertotalous muovaa työelämää ja mitä osaamista tulevaisuuden tekijöiltä kaivataan. Tapahtuman aikana osallistujat pääsivät kurkistamaan myös kestävää kehitystä edistäviin yrityksiin ja oppilaitoksiin.

Tapahtuman suurin osallistujaryhmä oli yläkoulujen 7.–9.-luokkalaiset, joita vierailulle osallistui yli 5200. Suurinta kasvua nähtiin kuitenkin alakoululaisten osallistumisessa: 3.–6.-luokkalaisia kokoontui striimin ääreen peräti 4000, mikä on lähes 70 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Ilmastoahdistuksen sijasta toivo ja uudet innovaatiot

Virtuaalivierailun pääsanoma oli selkeä: kiertotalous ei ole enää vain tulevaisuuden visio, vaan se on osa nykypäivän liiketoimintaa ja arkea. Yritykset kertoivat konkreettisista teoistaan kestävän kehityksen eteen – oli kyse sitten vaatelainaamosta, jätehuollosta tai hiilijalanjälkeä vähentävistä teknologiaratkaisuista.

Tutustumalla eri alojen yrityksiin nuoret saivat oivalluksia siitä, miten oma osaaminen voi edistää ympäristöystävällisempää tulevaisuutta. Yritysedustajat painottivat, että tärkeintä tulevaisuuden työelämässä on ennen kaikkea halu oppia ja rohkeus kokeilla uutta.

– Kiertotalous on tulevaisuutta ja jo nykypäivää. Ole rohkea kokeilemaan. Aina voi kysyä apua, vaikka lähipiirin yrittäjiltä, rohkaisee Carbon Wisen toimitusjohtaja Sanna Taskila.

Samalla kun ympäristöasiat ovat kiertotalouskeskustelun ytimessä, on hyvä muistaa vastuullisuuden sosiaalinen puoli. The Warming Surfacesin Sanna Rousu nostaa esiin, että hänen näkemyksensä mukaan sosiaalinen vastuu ja sen mittarointi sekä arvottaminen nousevat tulevaisuudessa entistä tärkeämpään rooliin.

Oululainen konsepti, globaali vetovoima

Tapahtuma on syntynyt oululaisesta uskalluksesta kokeilla uutta ja tarjota eri ikäryhmille mahdollisuus kurkistaa tiettyyn alaan sekä työelämää muokkaavaan teemaan, kuten tänä vuonna kiertotalouteen. Tavoitteena on auttaa nuoria tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja ymmärtämään, millaisia mahdollisuuksia Oulun seutu tarjoaa koulutuksen ja työelämän näkökulmasta.

– Tärkein viestimme nuorille on: Olit kiinnostunut mistä tahansa, sinulle löytyy rooli kestävän tulevaisuuden rakentamisessa, kertoo vastuullisuus- ja projektipäällikkö Sanna Rousu The Warming Surfacesta.

Inspiraatiota uravalintoihin

Tapahtumassa olivat mukana myös alueen oppilaitokset: OSAO, Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto. Niiden edustajat kertoivat, miten kiertotalous näkyy eri koulutusaloilla ja millaisia urapolkuja se voi tarjota. Opiskelijat jakoivat kokemuksiaan ja kannustivat kuulijoita hakeutumaan vihreän siirtymän aloille.

– Jokaisen tulisi opiskella edes hieman kiertotaloutta, koska jokaisella on vastuu ymmärtää kokonaisuutta ja toimia oikein, muistutti palvelujohtaja Kirsti Joki-Tokola OSAOlta.

Yritysedustajat korostivat, että kiertotalouden alalle voi päätyä monenlaisten opintojen kautta. Alalla tarvitaan laaja-alaisesti osaajia erilaisiin tehtäviin. Esimerkiksi Haurun Jäteauton toimitusjohtaja Mikko Hauru kertoi, että heidän jätehuoltoyrityksessään tarvitaan logistiikan, talouden, markkinoinnin ja myynnin osaamista. Lisäksi yhteistyökumppaneina toimii tuotekehityksen ja teknologian asiantuntijoita, kuten insinöörejä ja ohjelmistoalan osaajia.

Tulevaisuus rakennetaan yhdessä – ensi vuonna luoville aloille

Tapahtuma keräsi paljon kiitosta teeman ajankohtaisuudesta, inspiroivasta sisällöstä ja monipuolisesta toteutuksesta. Erityisen paljon positiivista palautetta sai tapahtuman juontaja Veera Mahlakaarto Taikasatukulmasta. Osallistujat kiittelivät hänen energistä, positiivista ja innostavaa otettaan. Juonto koettiin hyvin kohdennetuksi kohderyhmälle ja osallistavaksi tavalla, joka teki ohjelmasta helposti lähestyttävän ja mieleenpainuvan.

– Eri ikäisiä lapsia ja nuoria osallistettiin ilahduttavalla tavalla vierailukohteiden välissä. Videot olivat mielenkiintoisia ja yrittäjien omat puheenvuorot avautuivat lapsille sekä nuorille. Jokainen on oman elämänsä yrittäjä – sinnikkyyttä, luovuutta ja unelmien toteuttamista, tiivisti aluepäällikkö Marjut Kokko sivistys- ja kulttuuripalveluista.

Ensi vuonna Maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu suuntautuu Oulu2026-teemojen mukaisesti luovien alojen ja kulttuurin pariin. Aiemmat teemat ovat olleet ICT-ala (Nokia), matkailu- ja ravintola-ala sekä rakennusala.

Päivä toteutettiin yhteistyössä Oulun yritysten ja korkeakoulujen ja toisen asteen ammatillisen opetuksen, Oulun Kiertotalousklusterin, Oulun innovaatioallianssin, International House Oulun ja Taikasatukulman kanssa.

Työn Taitajat ja Oulun kaupunki kiittävät kaikkia osallistujia sekä seuraavia yhteistyökumppaneita:

Katso tallenne lähetyksestä:  YouTube-linkki

Lisätietoa tapahtumastaBusinessOulu-tapahtumasivu

Lisätietoja:

asiantuntija Tiina Haapaniemi, BusinessOulu, p. 050 302 3196, tiina.haapaniemi@businessoulu.com

kehittäjäopettaja Ville Saviluoto, Oulun kaupunki, p. 040 351 1900, ville.saviluoto@ouka.fi