Miten perustat kannattavan yrityksen?
- Uutiset
Yrittäjyydessä korostuvat vastuu ja vapaus – toista ei voi saada ilman toista. Joillakin yrittäjyys tuntuu olevan verissä, se suorastaan huokuu ihmisestä. Toiset taas miettivät pitkäänkin, uskaltaisinko. Onko oma idea hyvä, riittäisikö asiakkaita, saisiko siitä toimeentulon. Tai isommin: pystyisinkö kasvattamaan ideasta menestyvän yrityksen, joka työllistää ja tuottaa elinvoimaa alueelle?
– Koska vain kannattava yritys kannattaa perustaa, on pohjatyöt tehtävä hyvin. Mutta niitä ei koskaan tarvitse tehdä yksin, vakuuttavat Anne Ryynänen BusinessOulusta ja Anneli Rinta-Paavola Oulun Seudun Uusyrityskeskuksesta.
Sekä BusinessOulun tuottama esihautomotoiminta että Uusyrityskeskuksen palvelut tähtäävät samaan asiaan eli alkavan yrittäjän neuvontaan, jotta tie yrittäjäksi ei pääty heti liikeidean kirkastamisen tai vaadittavien paperitöiden kohdalla. Neuvontaa kannattaakin hakea hyvissä ajoin.
– Meille voi tulla pelkän idean ja ajatuksen kanssa. Kun on liikkeellä hyvissä ajoin, välttyy turhilta virheiltä – esimerkiksi siltä, että ei voikaan hakea starttirahaa, kun on ollut turhan nopea ja ehtinyt jo perustaa yrityksen, naiset kertovat.
Ideavaiheessa olevallakin on monta vaihtoehtoa, joista valita mieleisensä, kun haluaa lähteä konkretisoimaan ajatuksiaan. Voit hakea mukaan ryhmämuotoiseen eStart-esihautomo-ohjelmaan tai saada henkilökohtaista ohjausta joko esihautomon itsensä työllistävien polulta tai Uusyrityskeskuksen yritysneuvojalta. BusinessAsemaa kauemmas ei tarvitse mennä apua saadakseen.
– Esihautomon kautta käy hieman perinteistä yritysneuvontaa pidempi tie oman liikeidean ja sen onnistumisen mahdollisuuksien arvioimiseksi, kertoo itsensä työllistäviä sparraava Anne Ryynänen.
Esihautomotoimintaan osallistuminen on pitkälle kokeilua ja testaamista.
– Kaikista ei tule yrittäjiä, eivätkä kaikki liikeideat ole kannattavia. Esihautomotoiminta on hyvä paikka saada siitä selvyys. Toisaalta asiantuntijoiden avulla ideoita voidaan kehittää ja rakentaa vankempi pohja yrittämiselle, hän sanoo.
Neuvontaa yrityksen perustamiseen tai idean kehittämiseen voi hakea todella matalalla kynnyksellä. Riittää, että on idean lisäksi halu myydä omaa osaamistaan.
– Suoralta kädeltä huonoja liikeideoita ei ole, mutta joskus voi olla että realististen laskelmien jälkeen todetaan idea sellaisenaan riittämättömäksi, Anneli Rinta-Paavola hoksauttaa.
– Myynti eli se raha, josta yrittäjä maksaa palkan lisäksi kaikki yrityksen kulut, on tärkeää. Mutta tärkeintä on kuitenkin rohkeus, hän painottaa. – Se, että uskaltaa tehdä omannäköistään työtä ja lähteä täysillä mukaan.
Jos yrittäjäksi heittäytyminen arveluttaa, voi siipiään kokeilla sivutoimisesti vaikkapa kevytyrittäjänä. Tällä hetkellä myös työttömyysetuutta saava voi testata liikeideaansa neljän kuukauden ajan ilman että sivu- tai päätoimisuutta arvioidaan.
Aina kannattaa kuitenkin aloittaa hakemalla neuvontaa. Tutkimuksen mukaan neuvonnan kautta perustetuista yrityksistä on viiden vuoden kuluttua toiminnassa 80 prosenttia, kun taas niistä, jotka on perustettu ilman yritysneuvontaa, on jäljellä vain puolet.
Yritysneuvonta on myös hyvä alku yhteistyölle BusinessOulun asiantuntijoiden kanssa. Voit hyödyntää monipuolisia palveluja yritystoimintaa tai omaa osaamistasi kehittäessä ja lähteä mukaan erilaisiin verkostoihin.
Lue lisää BusinessOulun esihautomotoiminnasta ja hae mukaan!
Lue lisää BusinessAsemalla toimivan Oulun Seudun Uusyrityskeskuksen palveluista
Kuva: Anne Ryynänen (vas.) ja Anneli Rinta-Paavola ohjaavat kannattavan yritystoiminnan aloittamiseen.