Modernit keksijät ratkovat arjen pulmia
- Uutiset
Esimerkiksi Vaatelaastarin liimattavat tekstiilipaikat, Potturi-perunapesuri ja Clewatin vesistönpuhdistusalukset ovat Osuuskunta A. Vipusen yhteisön menestyneitä keksintöjä.
”Tänä keväänä jäseniltämme on tullut kolme koronaan liittyvää keksintöä, jotka helpottavat ihmisten selviämistä. Näille keksinnöille ollaan hakemassa patentteja”, kertoo Osuuskunta A. Vipusen toiminnanjohtaja Jukka Berg.
”Keksijöiden luovuus kukkii näinä aikoina. Luovat nesteet lähtevät liikkeelle”, kuvailee Vipusen ohjelmajohtaja Esa Pollari.
A. Vipunen on kantanut korttaan kekoon tukemalla taloudellisesti korona-ajan keksintöjen patenttihakemuksia, sillä ratkaisuilla pyritään yhteiseen hyvään.
Nokia-taustaiset Berg ja Pollari perustivat keksijöiden osuuskunnan viisi vuotta sitten. Osuuskunta antaa asiantuntija-apua aina keksintöjen suunnitteluvaiheesta patentinhakuun ja kaupallistamiseen.
Voittoa tavoittelemattoman osuuskunnan omistavat sen jäsenet. A. Vipuseen kuuluu kolmisensataa keksijää ”Muoniosta Manilaan”. Noin 80 prosenttia jäsenistä on Pohjois-Pohjanmaan alueelta.
FabLabille kiitosta
Osuuskunnassa ajetaan keksijöiden ja innovaattoreiden asiaa.
”Työtä on ollut siinä, että vanhaa mielikuvaa keksijästä uudistetaan. Keksijätoiminnassa seurataan hyvin aikaa. Keksijät hyödyntävät moderneja välineitä ja ratkaisevat oikeita ongelmia”, painottaa Berg.
Pollari lisää, että keksintöjen hiomisessa hyödynnetään niin kutsuttuja kokemusosaajia:
”Esimerkiksi sairaalan henkilökunta voi kertoa meille, mihin he tarvitsevat ratkaisuja. Ratkaisu ilman ongelmaa on ongelma.”
Vipusessa tiimiytetään keksijöitä ja järjestetään esimerkiksi Keksintökeskiviikko- ja Toimintatorstai-nimillä kulkevia tapaamisia, jotka tällä hetkellä ovat koronatilanteen vuoksi tauolla.
A. Vipusen tavoitteena on saada oma toimipisteensä Hallituskadulle BusinessAseman tiloihin. BusinessAsemalla sijaitseva digitaalisen pienvalmistuksen verstas FabLab on Bergille ja Pollarille tuttu.
”Se on tärkeä paikka keksijöille. FabLabissa pystyy tekemään prototyyppien raakaversioita. Yleensä innovaatiota pitää kehittää usean iteraation kautta, joten FabLabin kaltainen työtila lähettyvillä on hieno asia”, he tiivistävät.
Kuva: Osuuskunta A. Vipusella on vahvat verkostot sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Kuvassa tähtitieteilijä Esko Valtaoja (vas.). sekä A. Vipusen Juha Karjalainen, Esa Pollari ja Jukka Berg. (Kuva: Jouko Komulainen)