Julkaistu 12.5.2025 maanantai

Saaristonkadun suojatiellä toteutettu kaupunkikokeilu pyrkii parantamaan jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta

Kuva: Saaristonkadun suojatie on vilkas tienylityspaikka Oulun keskustassa.

Oulussa toteutetaan kaupunkikokeiluita, jotka tarjoavat yrityksille mahdollisuuden testata ja kehittää innovaatioitaan oikean maailman ympäristöissä. Kokeilut ovat erinomainen alusta yritysten liiketoiminnan synnyttämiselle ja kehittämiselle, sillä ne saavat arvokasta tietoa tuotteidensa ja palveluidensa toiminnasta. Samalla myös Oulun asukkaat hyötyvät innovaatioista ja parannetuista palveluista.

Saaristonkadun suojatiellä on toteutettu alkuvuoden aikana kaupunkikokeilu, jolla pyritään parantamaan jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Mukana kokeilussa on kolme yritystä, jotka tekevät keskenään yhteistyötä. Kaksi niistä tutkii liikenteen läheltä piti -tilanteita, ajonopeuksia ja liikennemääriä käyttäen LiDAR- ja kameratekniikkaa. Niillä mitataan esimerkiksi ajoneuvojen sijaintia, etäisyyksiä ja nopeutta, ja saatavan datan avulla rakennetaan tilannekuvaa suojatiealueen liikenteestä.

Kolmas yritys on kehittämässä suojatielle älykästä valoratkaisua. Valaistuksen tavoitteena on parantaa näkyvyyttä ja kiinnittää autoilijoiden huomio lähestyvään jalankulkijaan tai pyöräilijään jo ennen suojatietä reaaliaikaisen datan avulla.

LiDAR-teknologian avulla analysoidaan liikennettä

AGC Automotive Europe -yhtiön tuotemerkki Flow Analytics on tuonut kokeiluun LiDAR-teknologian, joka mahdollistaa tarkkojen ja täysin anonyymien mittausten tekemisen. LiDAR-laitteet luovat alueen tapahtumista kolmiulotteisen mallin, jonka avulla tekoäly pystyy luokittelemaan liikkujat ajoneuvoiksi, pyöräilijöiksi ja kävelijöiksi. Se antaa arvokasta tietoa muun muassa liikennemääristä ja ajoneuvojen nopeuksista. Saatua dataa analysoimalla pystytään tunnistamaan liikenteessä tapahtuvat läheltä piti -tilanteet ja kehittämään suojatieympäristön turvallisuutta.

Brysselissä sijaitsevan Flow Analyticsin tuotepäällikkö Jari Erämaa kertoo Flow Analyticsin lähteneen mukaan oululaiseen kokeiluun, koska se tarjosi erinomaisen mahdollisuuden kokeilla kehitettyjä ratkaisuja todellisessa ympäristössä.

– Ajoitus oli täydellinen, sillä olimme juuri etsimässä sopivaa mittausaluetta. Saaristonkatu oli täydellinen kohde kokeilulle, sillä se on vilkas ja leveä katu, jolla ei ole suojateiden liikennevaloja.

Kokeilun myötä on myös löytynyt kumppaneita liikennemittaukseen ja tuotekehitykseen. Yhteistyö esimerkiksi oululaisen Probotin kanssa jatkuu tiiviinä tulevaisuudessakin.

Suojatien turvallisuutta on jo edistetty

Varsinainen kokeilu toteutettiin nopealla aikataululla helmikuussa, mutta itse projekti jatkuu edelleen.

– Tällä hetkellä odotamme tilastoja ja tarkempaa tilannekuvaa suojatieltä. Pian tulemme kokeilemaan valvotusti vilkkuvalojen aktivointia, kun jalankulkija on astumassa suojatielle ja ylittämässä sitä, kertoo liikenneinsinööri Jani Koppelo Oulun kaupungilta.

Parannuksia suojatielle on tehty jo ennen kokeilua. Alueella on lisätty valaistusta, alennettu nopeusrajoitusta 30 kilometriin tunnissa ja kirkastettu valaistusta hälytysajoneuvojen saapuessa kohti suojatietä. Suojatiellä on ennestään keltaiset vilkkuvalot, jotta kuljettajat olisivat valppaampia varomaan tien ylittäviä jalankulkijoita. LiDAR -tekniikan tarjoaman rajapinnan kautta lähitulevaisuudessa on mahdollista kokeilla esimerkiksi valaistuksen tehon nostamista, kun suojatielle on astumassa jalankulkija.

– Kun meillä on läheltä piti -tilastoja kohteesta saatavilla niin voimme perustella paremmin päättäjille, että suojatie vaatii turvallisuutta edistäviä toimenpiteitä. Haluamme parantaa liikenneturvallisuutta, ja tällä kokeilulla olemme saaneet haastettua yrityksiä luomaan innovatiivisia ratkaisuja todellisessa liikenneympäristössä, toteaa Koppelo.

Hyviä käytäntöjä ja kokemuksia voidaan jakaa myös muualle Eurooppaan. Oulun kaupunki on käynyt esittelemässä muiden isojen kaupunkien johtajille liikenneturvallisuuden haasteita ja kehitettyjä ratkaisuja suojatiekokeilua esimerkkinä käyttäen.

Pyörä tulisi taluttaa suojatien yli

Suojatien turvallisuus on riippuvainen myös sen käyttäjistä. Jari Erämaa toteaa, että kokeilu on tuonut esiin monenlaisia havaintoja alueen liikennekäyttäytymisestä.

– Kokeilun aikana on käynyt ilmi, että pyöräilijät ylittävät suojatien usein ajaen, mikä voi yllättää autoilijat ja lisätä vaaratilanteiden riskiä.

Koppelo korostaa, että liikenteen turvallisuuteen vaikuttaa sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden liikennekäyttäytyminen. Autojen on varauduttava pysähtymään turvallisesti suojatien eteen, kun jalankulkija on aikeissa ylittää suojatien, eikä viereisen kaistan kuljettaja saa ohittaa toiselle kaistalle pysähtynyttä ajoneuvoa pysähtymättä itse. Pyöräilijöiden puolestaan tulisi hypätä pois pyörän päältä ja taluttaa pyöränsä suojatien yli välttääkseen vaaratilanteet.

– Pyöräilijän tulisi suojatien yli pyöräillessään väistää sekä vasemmalta että oikealta tulevaa liikennettä.

Lisätietoja suojatiekokeilusta antaa asiantuntija Jari Jokisalo (jari.jokisalo@businessoulu.com).