Uudelle alalle uudessa kotikaupungissa
- Uutiset
– En aiemmin osannut ajatella itseäni ICT-alalle tai koodariksi varsinkaan. Olin kyllä työskennellyt koodarien kanssa, mutta itse jopa jännitin tietokoneita, Mariia Zhivonitko naurahtaa nyt vuosi Diginikkarit-työkokeilun jälkeen.
Diginikkarit sai Zhivonitkon kiinnostumaan alasta ja nyt takana on vuosi tietojenkäsittelyn tradenomin opintoja Oulun ammattikorkeakoulussa.
– Uskon, että työkokeiluun osallistumisesta oli hyötyä jo Oamkin hakuvaiheen haastattelussa. Saan myös hyväksi luettua tutkintooni muutamia koodaukseen liittyviä opintojaksoja, Zhivonitko pohtii.
Monipuolinen ja rento työkokeilu Diginikkareissa
Diginikkarit on BusinessAseman työkokeilupaikka koodaamisesta ja verkkosivujen toteutuksesta kiinnostuneille. Diginikkareissa osallistuja pääsee tutustumaan muun muassa eri koodikieliin sekä ICT-kentän uusiin kuulumisiin. Samalla saa myös työnhaku- ja koulutusneuvontaa. Zhivonitko huomasi ilmoituksen kyseisestä paikasta BusinessOulun työnhakijan uutiskirjeestä.
– Meidän porukassamme oli 12 osallistujaa ja työkokeilun kesto oli kaksi kuukautta. Meitä oli alanvaihtajista nuoriin vielä omaa alaansa etsiviin, Zhivonitko kertoo.
– Minulle Diginikkarit oli se viimeinen sysäys hypätä ICT-alalle. Sain kovasti itsevarmuutta ja ohjaajat olivat asiantuntijoita, joilta sain oppia paljon.
Varsinaisen koodauksen lisäksi diginikkarit pääsivät tutustumaan muun muassa 3D-tulostukseen ja laserleikkaukseen BusinessAseman FabLabissa.
Zhivonitko muistuttaa, että ICT-ala on hyvin laaja todella laaja ja sisältää eri suuntauksia. Nyt paljon keskusteltu tekoäly on myös yksi aihepiiri, joka häntä kiinnostaa.
– Mutta en olisi huolissani, että tekoäly vie kaikkien koodaajien työpaikat. Tällä hetkellä ajattelen, että tekoälystä on paljon hyötyä teknisessä osaamisessa ja esimerkiksi data-analytiikassa, mutta ihmisen luovuttaa se ei voi korvata.
Oulun positiivinen pöhinä
Nyt kuusi vuotta Suomessa ja Oulussa asunut Zhivonitko on aiemmalta koulutukseltaan kemisti. Kemiaa hän opiskeli yliopistossa entisessä kotimaassaan Venäjällä, mutta työskenneltyään alalla hän huomasi, että tutkijan ura ei olekaan häntä varten.
– Haluan nähdä työni tuloksen ja kätteni jäljen. Tradenomin opintojen jälkeen toivon työllistyväni esimerkiksi softwarekehityksen tai web-suunnittelun pariin.
Suomeen ja Ouluun Zhivonitkon toi aikoinaan miehen työpaikka Oulun yliopistossa. Oulua tuleva ICT-alan ammattilainen pitää hyvänä paikkana työllistyä tietotekniikan alalle, sillä kaupungissa on paljon hyvää pöhinää ja tekemisen meininki.
– Tämä paikka on kuusi vuotta ollut perheeni kotikaupunki ja haluamme ehdottomasti jäädä tänne. Oulu on sopivan kokoinen ja sopivasti kansainvälinen paikka, kolmilapsisen perheen äiti toteaa tyytyväisenä.