Julkaistu 23.5.2023 tiistai

Aleksi Äijälä napattiin töihin suoraan Diginikkareista – ensimmäinen hakemus tärppäsi

Oululaisen Aleksi Äijälän polku IT-palvelupisteen asiantuntijaksi sai vauhtia BusinessAsemalla järjestettävästä Diginikkarit-toiminnasta. Kokemus antoi hänelle rohkeutta hakea alan töihin ja tietoa alalle jatkuvasti tulevista uudistuksista.

”Työskentelen Istekillä IT-palvelupisteen asiantuntijana. Vastaan tukipuhelimessa monenlaisiin tietojärjestelmiin liittyviin kysymyksiin”, kertoo helmikuussa Baronan leivissä aloittanut Aleksi Äijälä.

Luurin toisessa päässä voi olla vaikkapa kirjaston työtekijä Oulun kaupungilta tai Pohteelta suuhygienisti.

”Kun oppii perusjutut ja alkujännitys häipyy, homma alkaa luistaa. Silloin on kiva ottaa puheluita vastaan.”

Äijälä tekee töitä Oulun Teknopoliksessa ja viihtyy hyvin.

”Tyytyväinen asiakas on työssä parasta. Ja se, että ongelma ratkeaa asiakkaan ensimmäisen yhteydenoton aikana. Jos emme etäneuvonnassa pysty auttamaan, lähituki menee paikan päälle.”

Monivaiheinen polku

Äijälän polku Istekille ei ole ollut suoraviivainen.

”Lukio jäi aikoinaan kesken. Sitten aloitin datanomiopinnot ja valmistuin Oulaisista vuonna 2007. Tämän jälkeen opiskelin Raahen ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä, mutta opinnot keskeytyivät, osin terveydellisistäkin syistä. Halusin vaihtaa alaa.”

Alan lisäksi Äijälä vaihtoi maisemaa.

”Aloitin reissutyöt pääkaupunkiseudulle ja tein hommia maanrakennusalalla noin kahdeksan vuotta. Sitten selkä alkoi reistailla ja kyllästyin matkustamiseen.”

Maanrakennustyöt Äijälä lopetti koronakesänä 2020 ja oli pari vuotta pois työelämästä kahta lyhyttä tietokoneavustamiseen liittyvää työkokeilua lukuun ottamatta. Sitten hän löysi Diginikkarit.

Buustia Diginikkareista

Äijälä kuuli Diginikkareista, kun hän oli viime vuoden lopulla BusinessAsemalla työharjoittelussa avustamassa FabLabissa kävijöitä. Diginikkareissa Äijälä aloitti kahden kuukauden työkokeilun tammikuussa 2023.

”Minulla on aiemmasta alanvaihdostani huolimatta aina ollut kiinnostusta ICT-alalle. Olen tykännyt neuvoa kavereita ja tuttavia tietokoneasioissa. Ajattelin lähteä tunnustelemaan paluuta alalle tiiviillä työkokeilulla.”

Äijälä kertoo tutustuneensa Diginikkareissa muun muassa 3D-mallinnukseen ja -tulostamiseen. Kokemus antoi myös rohkeutta hakea alan töihin ja tietoa alalle jatkuvasti tulevista uudistuksista.

”Pilvipalvelut ovat yleistyneet. Ja Office-ympäristö on muuttunut paljon. Diginikkareissa harjoittelin ensimmäisen kerran koodausta. Sen opettelu on tärkeää, sillä koodaustaito tietää töitä, kiteyttää Aleksi Äijälä.”

Tutustu BusinessAseman tapahtumiin: businessasema.com/tapahtumat

Diginikkarit-toiminnan järjestää BusinessOulun työllisyyspalveluiden ESR-rahoitteinen (80%) EtäAsema-hanke, jonka tavoitteena on kehittää työnhakijoiden ja työttömyysuhan alla olevien digitaalisia taitoja.