Julkaistu 9.2.2024 perjantai

FabLabissa voi tehdä mitä vain – kirjaimellisesti

BusinessAseman FabLab on kaikille avoin tila, jossa pääsee testaamaan huipputeknologiaa, opettelemaan uusia taitoja ja valmistamaan esineitä. Tiloista löytyy niin ompelukoneita, 3D-tulostimia, laserleikkuri kuin muitakin työkaluja esimerkiksi puun, muovin, elektroniikan ja muiden materiaalien työstämiseen.

Valmis osaaja ei tarvitse olla, vaan varattuun käyntiin voi niin halutessaan sisältyä myös ohjausta ja neuvontaa laitteiden käytöstä. Kävijöitä on nelosluokkalaisista eläkeläisiin, mutta kaikkia yhdistää innostus oppia. FabLabissa ohjaajana työskentelevä Jari Uusitalo toteaakin, että tekemällä ja alkuun epäonnistumalla oppii parhaiten, sillä se kehittää ongelmanratkaisutaitoja.

FabLabissa on ehditty työstää monenlaista: uusia osia, kuten kattilan kahva, rikkoutuneiden tilalle, sekä koruja, Pokemon-hahmoja, oma vaatemallisto, älyvaatteita, elektroniikkalaitteita ja syntymäpäivälahjoja.

– Täällä käy kahdenlaisia ihmisiä: toisilla on mielessään valmiina visio, jonka he haluavat toteuttaa. Toiset taas haluavat testata ja kokeilla, miten mikäkin laite toimii. FabLabista kannattaa käydä kysymässä, olisiko jokin idea toteutettavissa, sillä yleensä ne ovat. Täällä toteutettujen ideoiden kautta on perustettu myös monta yritystä.

Kiertotaloutta parhaimmillaan

FabLabin toiminta ja materiaalien hankinta pohjautuvat kiertotalouteen. Materiaalit tilataan läheltä, ja niitä käytetään hyödyllisesti. Esimerkiksi käsitöissä ja taiteessa pystytään hyödyntämään ylijäämämateriaaleja ja jätteitä.

– Toisen roska on toisen aarre, toteaa Uusitalo.

– Toiminta on ekologisesti kannattavaa, ja pyrkii herättämään korjauskulttuuria uudelleen eloon.

Lisäksi FabLabissa on mahdollista kehittää taitojaan ja pysyä ajan hermolla esimerkiksi tekniikan osalta digitaalisen valmistuksen myötä. Taitojaan voi myös laajentaa aivan uusiin aihepiireihin, ja eri osa-alueita, kuten tekstiilejä ja elektroniikkaa, voi yhdistellä.

Tutustu FabLabiin virtuaalisesti