Julkaistu 4.11.2024 maanantai

BusinessOulun ja Kiertokaaren kiertotalouspilotti tehostaa työllistämistoimia

Kuva: BusinessOulun työllisyyspalvelujen koordinaattori Jaana Pasma ja Kiertokaaren Kierrätyskeskus Liken toiminnoista vastaava työnjohtaja Mika Inkala iloitsevat hyvästä yhteistyöstä.

BusinessOulun ja Kiertokaaren yhteisessä kiertotalouden työllistämispilotissa lisätään työllistämistoimien vaikuttavuutta ja etsitään uusia toimintamalleja työllistämisen edistämiseen.

Näin halutaan parantaa pilottiin osallistuvien mahdollisuuksia saada esimerkiksi jatko-opiskelupaikka tai avoimilla työmarkkinoilla oleva työpaikka pian työllistämisjakson jälkeen. Tätä edistää se, että työllistetty henkilö saa tarvitsemaansa tukea työjakson aikana.

Kiertotalouspilotissa on mukana tällä hetkellä yhdeksän henkilöä, joista osa työskentelee Ruskon jätekeskuksessa ja osa Limingantullin Kierrätyskeskus Likellä. Kuuden kuukauden mittaisen työllistämisjakson aikana jokaisen pilottiin osallistuvan kanssa käydään tavoitteellisia keskusteluja, joihin osallistuvat BusinessOulun työllisyyspalvelujen omatyöntekijä ja työpaikan työnjohto.

Keskustelut kannustavat

Yhteisissä juttuhetkissä arvioidaan muun muassa, miten työt ovat sujuneet ja millaista tukea henkilö saattaisi tarvita työsuhteen aikana.

”Keskusteluista saatu palaute on ollut kannustavaa”, kiteyttävät Roni Oikarainen ja Eetu Karvinen.

He aloittivat työskentelyn Ruskon jätekeskuksessa heinäkuussa. Molemmat toimivat asiakaspalvelutehtävissä tavaran talteenotossa sekä kierrätyskaupassa. Lisäksi Oikaraisen työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelu hyötyjätepiste Oivapisteellä.

Myös Likellä työnjohtajana toimiva Mika Inkala on kokenut keskustelut hyödyllisiksi. Inkalan mukaan tavoitteena on tunnistaa yhdessä pilottiin osallistujien kanssa erilaisia kehittämistarpeita, jotka voivat liittyä osaamisen kehittämiseen monella lailla.

”Voisiko esimerkiksi vahvistaa työllistetyn ammatillista osaamista siten, että jatko-opintopaikka irtoaisi helpommin”, Inkala luonnehtii.

Kiertotalousalan osaamistarpeet selville

Kiertotalousala oli Karviselle ja Oikaraiselle täysin uusi: he päätyivät hakemaan paikkaa BusinessOulun omatyöntekijän ehdotuksesta. Molemmilla on taustalla it-alan opintoja ja sen jälkeen 1–2 vuoden mittainen työttömyysjakso.

”Täällä on oppinut paljon siitä, mitä voi kierrättää – ja ylipäätään kierrätysprosessista”, Oikarainen kuvailee.

Tärkeänä tavoitteena pilotissa onkin tutustuttaa työllistetyt henkilöt kiertotalouteen niin, että heillä olisi jatkossa aitoja mahdollisuuksia työllistyä alan yrityksiin niin halutessaan.

”Pilotin avulla saamme ymmärrystä siitä, millaisia osaamistarpeita kiertotalousalalla on työnhakijoille erityisesti suorittavan työn sektorilla”, BusinessOulun työllisyyspalvelujen koordinaattori Jaana Pasma kertoo.

 Kiertotalousalalle laajaa yhteistyötä

Mika Inkala pohtii, että jatkossa voisi olla hedelmällistä kehittää yhteistyötä työllisyyspalvelujen ohella myös kiertotalousalan yritysten ja kiertotalousklusterin välillä.

”Työllistämistoimet voisivat lähteä liikkeelle esimerkiksi yritysten tarpeista hyödyntää tuotannossa syntyviä sivuvirtoja tai ylijäämämateriaaleja”, suunnittelee Inkala.

Karviselle ja Oikaraiselle pilotti avasi mahdollisuuden päästä hyvään työpaikkaan nopeasti.

Vaikka parivaljakko ei ainakaan nyt suunnittele kiertotalousalan opintoja, työskentely jätekeskuksessa on ollut sen verran mukavaa, että he jatkaisivat mielellään työsuhteitaan myös pilottijakson päättymisen jälkeen.

”Haluaisin tehdä jonkin aikaa töitä ja hakea sitten insinööriopintoihin ammattikorkeakouluun”, Oikarainen pohtii.

Karvinen puolestaan ei ole vielä varma, mikä on oma ala tulevaisuudessa, mutta hänkin haluaa jatkaa jossakin vaiheessa opiskelua.

BusinessOulu -liikelaitoksen rahoittama kiertotalouspilotti kestää vuoden 2024 loppuun.