Julkaistu 28.2.2020 perjantai

FabLab on kaupunkilaisten oma verstas

Oulun rautatieaseman naapuriin avatun BusinessAseman sydän on Digipaja, jonka FabLabiin kuka tahansa saa tulla vapaasti kokeilemaan digitaalista pienvalmistusta. Hiihtolomaviikolla Fablabissa voi jo valmistautua jouluun ja piipahtaa pajapäivänä tekemään läheisille esimerkiksi pikku lahjoja.

Digitaalisen pienvalmistuksen verstaalla FabLabissa BusinessAsemalla voi vaikkapa taiteilla biohajoavasta PLA-muovista oman suunnitelman mukaisia avaimenperiä 3d-tulostimella tai laserleikkurilla puisia nimikylttejä pyyhenaulakkoon.

Laiterepertuaariin kuuluvat myös vinyylileikkuri, ompelu- ja brodeerauskoneet, saumurit, jyrsimet, hiekkapuhalluskaappi sekä välineet elektroniikan valmistukseen.

FabLabin varaaminen ja koneiden käyttäminen on maksutonta. Käynnin voi varata joko itselleen tai ryhmälle.

Hiihtolomaviikon keskiviikkona 4. maaliskuuta FabLabissa vietetään kaikille avointa pajapäivää, jolloin sisään voi astella ilman varausta.

Fab Academyn koulutuksen käynyt ohjaaja Jari Uusitalo opastaa laitteiden saloihin, joten aiempaa kokemusta ei tarvita.

FabLab on oiva areena esimerkiksi opiskelijoille, työnhakijoille, harrastajille ja yrittäjille tulla oppimaan uutta ja kohtaamaan muita osaajia.

”Täällä tullaan järjestämään erilaisia työpajoja ja esimerkiksi kuntouttavaa työtoimintaa, jossa innostetaan tekemään taidetta ja hyödyntämään uutta tekniikkaa. Myös vaikkapa pienyrittäjille tämä on loistava paikka tulla tekemään prototyyppejä”, kertoo Uusitalo.

FabLabin ensimmäinen yritysasiakas Jari Kähkönen löysi tiensä BusinessAsemalle, kun kuuli tuttavaltaan, että rautatieaseman lähelle on avattu FabLab.

”Sain Sari Moilasen yhteystiedot ja hänen avullaan sain sovittua Jarin kanssa ajan, jolloin voisin tulla kokeilemaan”, Kähkönen kertoo.

Oulun alueella toimivan Saana Designin uuden projektin prototyyppejä leikannut Kähkönen kehuu, että BusinessAseman FabLabin sijainti on näppärä ja että testaaminen käyttää nopeasti. Opastava henkilökuntakin on ammattitaitoista.

FabLab avoinna ma–to kello 9–16 ja perjantaisin kello 10–18.

FabLabin varaukset: sari.moilanen@businessoulu.com.

Käytettävissä laser- ja vinyylileikkurit, 3D-tulostimia, jyrsimiä, ompelukoneita, saumureita, brodeerauskone, hiekkapuhalluskaappi ja välineet elektroniikan valmistukseen.