Julkaistu 28.3.2022 maanantai

Hyvän kokeilun resepti tuotekehittäjälle

Aito ympäristö ja oikeat käyttäjät. Kauhallinen oppimista, ripaus testattavia oletuksia ja hyppysellinen kirkasta tavoitetta. Kiehautetaan ja maustetaan uusilla tiedoilla.

Kokeilu konkretisoi kehittämäsi idean. Sillä vähennetään epävarmuutta ja löydetään sellaista, mitä suunnittelupöydällä ei ehkä osattu havaita. Kokeilu ei siis ole sama kuin pilotointi, jota voi pitää viimeisenä varmistuksena tuotteen toimivuudesta, vaan kokeilemisen tarkoituksena on saada oppia jo ennen sitä.

Loppukäyttäjät päättävät, onko palvelu tai tuote hyvä vai ei, ja asiakastarvetta voidaan testata ennen teknisen ratkaisun olemassaoloa. Aikaa ja rahaa säästyy, kun ei lähdetä tekemään asiakkaan kannalta epäolennaisia asioita. Niin kiire ei saisi olla, ettei ehdi kokeilla!

Kokeile nopeasti

Nopeiden kokeilujen ohjelmissa on haettu ratkaisuja esimerkiksi siihen, miten koulussa lisätään turvallisuutta tai oppilaiden liikkumista välitunnilla. BusinessAsemalla on kokeiltu siivoojan arkityötä helpottavia ratkaisuja, ja vastikään Kontinkankaalla kokeiltiin karttapalveluja ja pysäköintiratkaisuja. Tarvelähtöisessä yhteiskehittämisessä esimerkiksi kaupunki avaa todellisen kehittämiskohteensa kokeiluille ja hankkii toteutettavat kokeilut tarjouskilpailun perusteella.

Kokkaa oma kokeilusi

Kokeilla voi myös siihen tarkoitukseen tehdyllä kokeilualustalla. Vaikkapa BusinessAsemalla, joka toimii älykiinteistön kokeilualustana. Kokeilu ei ole vain teknisen toteutuksen tutkimista, vaan siinä ovat mukana ihmiset: käyttäjät, asiakkaat. Kokeilu lisää asiakasymmärrystä. Miksi käyttäjät eivät käytäkään tuotetta niin kuin suunnittelija oletti? Innokkaat kokeilijat tuottavat aivan uusia ajatuksia kehittäjille.

Et voi epäonnistua

Epäonnistumista ei tarvitse pelätä. Kokeilu voi epäonnistua vain, jos siinä ei opita mitään. Kokeilu ei palanut pohjaan, jos tuloksena saadaan, että homma ei toimi oletetusti. Kattila puhtaaksi ja uutta tulille!

Meiltä saat keittokirjan ja apukokit. Voit myös tuoda pöytään oman kokeilutarpeesi, kehitellään sille sopiva resepti. 

Lue lisää tästä linkistä
tai kysy lisää: pirjo.koskiniemi@businessoulu.com