Hyvinvointi on yrittäjän voimavara
- Uutiset
Yrittäjän työpäivät ovat usein pitkiä, ja tulessa on ainakin tuhat rautaa. Omaa palautumista ja jaksamista saattaa tulla laiminlyötyä varsinkin kiireisinä aikoina. Jos tämä jatkuu pitkään, hyvinvointi alkaa vähitellen kärsiä. Pienillä teoilla voidaan kuitenkin luoda kokonaiskuvan kannalta isoja muutoksia. Mistä yrittäjän hyvinvointi ja voimavarat sitten muodostuvat, ja miten niitä voidaan kehittää?
25 vuotta yrittäjänä toimineella Riku Aallolla on tähän vastaus. Aallon oma tausta on fysioterapeutin, ammattiurheilun valmentajan ja personal trainerin tutkinnoissa. Hän toimii yrityksensä kautta hyvinvointivalmentajana.
– Rutiinit ja säännöllisyys ovat avainsana. Hyvin pienistäkin asioista on hyötyä. Helpoin tapa on lisätä unen määrää vartista tuntiin, pikkuhiljaa. 95 prosenttia palautumisesta tapahtuu unen aikana. Toisena tulevat ruokailurytmi ja riittävä energian saanti, kolmantena liikkumalla tapahtuva aktiivisuus. Yrittäjällä tuottavuus on kiinni energiasta, ja sitä voi skaalata panostamalla näihin hyvinvoinnin osa-alueisiin.
Uupumista tapahtuu työn imusta huolimatta
Ihmismieli ja -keho ovat sopeutuvaisia sekä hyvään että huonoon. Säästöliekillä elämiseen tottuu, eikä esimerkiksi uupumista välttämättä heti huomaa. Ylirasittuneessa tilassa pärjää yllättävän pitkään, mutta lopulta tulee stoppi. Aalto on huomannut, että loppuun palamiseen ja burnoutin syntymiseen vaikuttaa myös positiivinen stressi.
– Yrittäjillä on paljon työn imua, sillä usein työ on antaa heille merkityksellisyyttä ja heillä on oikeasti intohimoa. Samalla se on kuitenkin haaste, sillä töitä on paljon. Positiivinenkin stressi on stressiä, joka kuluttaa, ellei välillä pääse palautumaan. Halua ja intoa riittää, mutta toisaalta toimintakyky ja suorituskyky voi olla heikko, koska yrittäjällä on vähemmän aikaa pitää huolta hyvinvoinnista kuin monilla muilla. Myös hyvinvoinnista voi kuitenkin tulla suorittamista. Parempi lähestymistapa on armollisempi ja joustavampi itsestä huolehtiminen. Hyvinvointivalmennuksen yksi tavoite onkin opettaa hyvinvoinnin edistämisen taitoja ilman, että siitä tulee uutta stressiä tai taakan aihe. Tekojen ei tarvitse olla isoja, mutta niiden pitää olla jatkuvia ja säännöllisiä sekä jonkin verran nousujohteisia, jos haluaa kehittyä.
Hyvinvoinnin huoltaminen mahdollistaa sujuvan arjen
Aallolle hyvinvointi tarkoittaa energiaa ja voimavaroja toteuttaa itselle merkityksellisiä ja arvokkaita asioita. Yksi hänen omista hyvinvoinnin mittareistaan on, nouseeko hän aamulla sängystä energisenä ja innokkaana uuteen päivään.
– Vaikka hyvinvointi on subjektiivinen kokemus, siinä on yksi asia, joka yhdistää kaikkia: energia. Jos ollaan aina väsyneitä ja uupuneita, ei jakseta olla läsnä, nauttia vapaa-ajasta eikä olla tuotteliaita työssä.
Itsestään kannattaakin pitää huolta ajoissa. Aallon mukaan yrityksen tärkein voimavara on tuottoisa ja energinen työntekijä. Mitä ahtaampaa arjessa on ja mitä tiukempi paikka tulee, sitä suurempaan arvoon hyvinvoinnin teot nousevat. Tällaisina hetkinä Aalto kiinnittääkin hyvinvointiinsa huomiota entistä tarkemmin.
– Nukun riittävästi, syön säännöllisesti, ja liikun jonkin verran. Kun elämässä ollaan ahtaalla, on korkeampi riski sairastua tai esimerkiksi tehdä mokia. Särkymävaraa ei silloin juurikaan ole, eli hyvinvoinnin ja jaksamisen suhteen on oltava tavallista tarkempi.
Tärkeää on oppia työkaluja, joilla omaa kokonaiskuormittuneisuutta säätelee ja voimavaroja käyttää fiksusti. Valmentamisen tarkoituksena onkin opettaa keinoja, joilla voimavaroja voi säännellä ja kokonaiskuormitusta hallita aiempaa paremmin.
– Kun nämä asiat ovat hanskassa, jengi kasvaa oman hyvinvointinsa asiantuntijoiksi, Aalto toteaa.
Valmennuksesta voimaa ja työkaluja
BusinessAsemalla järjestetään maalis-huhtikuussa yrittäjille suunnattu hyvinvointivalmennus, jonka vetäjänä Aalto toimii. Valmennus koostuu kolmesta sessiosta, ja sen tavoite on oivalluttaa, opettaa ja tarjota työkaluja, joilla kehittää hyvinvointia myös jatkossa. Aalto toteaa, että työkalut ovat helposti arjessa sovellettavia juttuja ja helppoja toteuttaa, kunhan vain muistaa säännöllisyyden. Tavoitteena on löytää jokaiselle keinoja, joilla palautumista ja pieniä, itselle mieluisia hetkiä pystyy tuomaan arkeen.
Ensimmäisellä valmennuskerralla pysähdytään oman hyvinvoinnin äärelle. Tavoitteena on tiedostaa ja tunnistaa, mitkä asiat edistämisessä ovat oikeasti tärkeitä, ja mikä taas ei ole niin olennaista.
– Käymme yhdessä läpi hyvinvoinnin kasvutekijöitä sekä sitä, mihin asioihin huomio kannattaa kiinnittää, jotta tulokset olisivat realistisesti saavutettavissa. Suunnittelemme omaa ihanneviikkoa ja luomme myös minimivaatimustason eli eräänlaisen varasuunnitelman siltä varalta, että ideaaliin ei päästä. Tärkeintä on, että tekee jotakin.
Toisella kerralla teemana on paremman stressitasapainon haltuunotto. Ideana on oppia ymmärtämään stressin luonnetta. Aallon mukaan se on positiivinen voima, kunhan se pysyy aisoissa vastavoiman eli palautumisen kautta. Pohjimmiltaan hyvinvoinnissa on kyse autonomisesta säätelystä eli siitä, miten hyvin stressin ja palautumisen välistä suhdetta pystyy säätelemään.
– Säätelytaitojen avulla pystyn vaikuttamaan itse siihen, milloin olen parhaimmillani, ja miten voin purkaa stressaavan tilanteen ja pääsen nopeastikin palautumista edistävään tilaan. Samoin kuin huippu-urheilijalla, huippuyrittäjänkin hyvä ominaisuus on, että pystyy palautumaan tohinankin keskellä. Sen taito ei ole itsestään selvää, mutta sen voi oppia harjoittelemalla.
Kolmannella valmennuskerralla keskitytään liikunnan ja treenauksen läpikäymiseen. Valmentajan avulla pohditaan yksilöllisesti, tarvitaanko urheilua, kuntoilua vai vain sohvan välttämistä ja pienen arkiaktiivisuuden lisäämistä. Aalto itse kokee arkiaktiivisuuden kaikista tärkeimmäksi osa-alueeksi.
– Istuminen on tutkitusti pitkässä juoksussa tuki- ja liikuntaelimistön pahin riskitekijä ja se lamaannuttaa aineenvaihdunnan. Pääkin toimii paremmin, kun välillä vähän liikkuu, happi kulkee ja aineenvaihdunta lähtee liikkeelle. Käymme läpi myös kehittävän harjoittelun perusperiaatteet ja puhumme kestävyys-, lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelusta. Laadimme itsellemme optimi- tai ihanneliikuntasuunnitelman, ja sen vaihtoehdoksi tee edes tämä -suunnitelman. Kuten oma valmentajani minulle aikoinaan sanoi, mennään rennosti mutta reippaasti.
Aallolle on kertynyt pitkästi myös omakohtaista kokemusta yrittäjyyden ja hyvinvoinnin suhteesta.
– Olen oppinut kantapään kautta kuuntelemaan itseäni. Ylä- ja alamäet ovat osa yrittäjyyttä, mutta jos oma mieliala menee samaan tahtiin, pohjalta on vaikea nousta, ellei opi säätelemään omaa stressi- ja palautumissykliä. Menestystä ei kannata torpedoida sillä, että oma hyvinvointi sakkaa ja ei ole enää voimavaroja tehdä asioita.
Hyvinvointivalmennusta hän suosittelee kaikille yrittäjille, jotka haluavat parantaa omaa suorituskykyään ja hyvinvointiaan.
– Niin kauan voi kehittyä, kun jotain asioita oppii tekemään pikkuisen paremmin.
Yrittäjän voimavaravalmennus
Yrittäjän voimavaravalmennus järjestetään BusinessAsemalla kolmessa osassa. Ensimmäinen valmennuskerta on 19.3. Katso BusinessAseman tapahtumasivulta Yrittäjän voimavaravalmennus | Businessasema lisätietoa sisällöstä ja ajankohdista, ja ilmoittaudu ajoissa mukaan. Valmennus on maksuton.