Julkaistu 25.1.2021 maanantai

”Joka kerta oppii jotain uutta” – FabLabissa koetaan luomisen riemua

BusinessAseman FabLabissa syntyi syksyn aikana esimerkiksi marsujen talo ja nukkekoti sekä läjäpäin itse suunniteltuja koriste-esineitä, koruja ja tarroja. Digitaalisen pienvalmistuksen verstaalle voi korona-aikana sopia yksityiskäynnin ja laittaa luovuuden likoon.

Rautatieaseman naapurissa sijaitsevan BusinessAseman FabLabin laitteet eivät seiso toimettomina, vaikka nykyiset koronarajoitukset ovat vähentäneet kävijöitä, kun ryhmävierailut ja avoimien ovien päivä ovat tauolla.

Tilaa voi nimittäin varata omaan käyttöön ja saada henkilökohtaista neuvontaa ohjaaja Jari Uusitalolta. Käytössä ovat esimerkiksi laser- ja vinyylileikkurit, 3D-tulostimet sekä ompelu- ja brodeerauskoneet.

”Suurin osa kävijöistä tulee kokeilemaan, mitä täällä voi tehdä. Korujen ja koriste-esineiden valmistus laser-leikkurilla on suosittua. Koululaiset tykkäävät tehdä tarroja vinyylileikkurilla. Osalla on oma suunnitelma valmiina. On tehty esimerkiksi brodeeraus kylpytakkiin”, Uusitalo kertoo.

Työasema-hankkeen projektipäällikön Päivi Jämsän vetämät joululahjatyöpajat olivat hitti loppuvuodesta 2020.

3D-tulostimella koti nukeille

Viime syksyn aikana BusinessAseman FabLabissa oli kaikkiaan noin 700 käyntiä. Alkusyksystä FabLabissa kävi vielä koululaisten ja työnhakijoiden ryhmiä.

Kohokohta oli Oulun yliopiston ja BusinessAseman FabLabien järjestämä kahden kuukauden mittainen työpaja 6–12-vuotiaille lapsille ja perheille. Vipinää ja vilskettä oli kahdesti viikossa kolmen tuntia kerrallaan.

Samalla Oulun yliopiston Käyttöliittymät ja ihmiskeskeinen digitalisaatio (INTERACT) -tutkimusyksikkö tutki lasten, aikuisten ja ohjaajien vuorovaikutusta epämuodollisessa oppimistilanteessa.

”Lapset olivat innostuneita varsinkin 3D-tulostuksesta. Workshopissa syntyi esimerkiksi nukkekoti, josta tehtiin 3D-suunnitelma ja sitten tulostettiin huonekaluja ja hahmoja. Eräät äiti ja tytär valmistivat laser-leikkurilla marsutalon, jossa oli valot ja kaikki”, Jari Uusitalo kertoo.

”Yksi äiti tuli vielä itse monta kertaa käymään ja innostui kokeilemaan laitteita. Hän iloitsi, että joka kerta oppii jotain uutta.”

BusinessAseman ja Oulun yliopiston FabLabien yhteisessä työpajassa syntyi muun muassa 3D-tulostettu nukkekoti, jonka valmistivat Karppisen siskokset Viivi, 8, ja Anki,10, sekä heidän äitinsä Sio Lai Karppinen. Kuva: Behnaz Norouzi

Näin pääset BusinessAseman FabLabiin

Nykyisten koronarajoitusten aikana (1.2.2021 asti) BusinessAseman FabLab on käytettävissä yksityishenkilöille ajanvarauksella maanantaista perjantaihin klo 9–16.

Varaa aika Jari Uusitalolta: 040 846 2811, jari.uusitalo@businessoulu.com.

Ryhmäkäynnit ja avoimien ovien päivä ovat tällä hetkellä tauolla.