Julkaistu 7.6.2021 maanantai

Kesä tuo Ouluun monipuolisia matkailumahdollisuuksia

Kun yli vuosi sitten alkanut koronapandemia eväsi pääsyn ulkomaille, suomalaisten innostus kotimaan matkailuun kasvoi hurjasti. BusinessOulun matkailuneuvoja Jenni Ronkainen ja matkailupalvelupäällikkö Anna Meriruoho linjaavat, että toiveissa on vähintään yhtä hyvä matkailukesä myös tänä vuonna.

”Oulu ei yleensä ole kotimaisten turistien suosikkikohde, mutta nyt korona-aikana on tullut paljon kyselyitä, että mitä kaikkea täällä voisi tehdä”, sanoo Ronkainen.

Hänen mukaansa suomalaisten tarve saada uusia elämyksiä on kasvanut. Esimerkiksi suppailua ja melontaa halutaan kokeilla nykyisin matalalla kynnyksellä.

Myös lähiluontokohteet, kuten Hailuoto ja Koitelinkosket, ovat kasvattaneet suosiotaan rutkasti. Meriruohon havaintojen mukaan ihmiset hakevat entistä enemmän autenttisia ja paikallisia elämyksiä.

”Halutaan nähdä, miten oululaiset täällä asuvat ja elävät”, hän sanoo.

Matkailuasiantuntijat suosittelevat koko perheen kesäkohteiksi myös Turkansaarta, Kierikkikeskusta sekä kaupungin kesäkahviloita. Myös Suomen Tivoli viihdyttää kävijöitään Hietasaaressa poikkeuksellisesti koko kesäkauden ajan aina elokuuhun saakka. Lisäksi jo aiemmilta vuosilta tutut opastetut kävelykierrokset ovat myös tulossa jälleen tarjolle terveysturvallisesti.

Meriruoho korostaa Oulussa olevan myös monia mahdollisuuksia nauttia kaupungin upeista vesistöistä. Esimerkiksi Tuirassa ja Värtössä toimivat saunalautat tarjoavat virkistävän pulahduspaikan pyöräreittien varrella.

Pyörätaksilla määränpäähän

Riksat eli pyörätaksit ovat tuttu näky monissa Suomen kaupungeissa, mutta nyt konsepti on rantautunut myös Ouluun. Kuluneena keväänä toimintansa aloittanut riksa kuljettaa ekologisesti ihmisiä haluamiinsa kohteisiin ja kiertoajelun muodossa. Taksitolpat sijoittuvat kauppatorille ja Nallikariin, mutta käyttäjä voi tilata kyydin myös mobiilisovelluksen kautta.

Ronkainen ja Meriruoho uskovat taksin keräävän Oulun kaltaisessa pyöräilykaupungissa suosiota niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa. Ronkainen nostaa esiin pyörätaksin hyödyt myös vanhemmille ikäryhmille.

”Voi olla pienempi kynnys käyttää sitä, kuin autotaksia. Siirtymät ovat nopeita ja kohtuuhintaisia, ja onhan siinä lisänä myös maisemat.”

Matkailijoita pyritään ohjaamaan elämysten äärelle monikanavaisesti. Oulussa tullaan näkemään kesällä esimerkiksi pop-up –konttipyörä, josta saa vinkkejä ja opastusta kaupungissa matkailuun. Esitteet ja kartat löytyvät myös verkosta, ja matkailuneuvonta palvelee niin puhelimitse kuin paikan päälläkin.

Meriruoho kehottaa tutustumaan myös VisitOulun nettisivuilta löytyvään Elämysten olohuoneeseen.

”Se on näppärä keino päästä tutustumaan omaan kotipaikkakuntaan paremmin. Sieltä löytyy kattava valikoima kesäelämyksiä, kuten ohjelmapalveluita, majoitusta ja muun muassa koottu piknik-kassi.”

Oulussa matkailevia muistutetaan huomioimaan edelleen voimassa olevat koronaohjeistukset. Mahdollisuudet turvalliseen matkailuun ovat kuitenkin tänä kesänä monipuoliset.

”Ulkoaktiviteeteissa on pienempi tartuntariski, joten esimerkiksi luontokohteita kannattaa erityisesti suosia”, Ronkainen neuvoo.