Julkaistu 23.6.2022 torstai

Kesämuusikoiden kiertue viihdyttää oululaisia heinäkuuhun saakka

Tänäkin kesänä Oulussa pääsee viihtymään nuorten kesämuusikoiden esitysten parissa. Taitavat musikantit tapailevat tuttuja kappaleita aina iskelmästä rockiin, niin muutaman vuoden kuin vuosikymmentenkin takaa. Tänä vuonna kokoonpanoa täydentää myös kesätanssija, joka yhdistelee omassa esiintymisessään hip-hoppia ja nykytanssia showelementeillä höystettynä.

Kuva: Oulun kaupungin kesämuusikoiden ja -tanssijan kesäkiertue rantautui tiistaina 21. kesäkuuta BusinessAsemalle. Aamupäivän esityksessä kuultiin kappaleita mm. Anna Puulta, Tapani Kansalta ja The Beatlesilta. Kuvaaja: Toni Keränen

Kesämuusikoiden ja -tanssijan työhön kuuluu esiintyminen Oulun kaupungin eri tilaisuuksissa ja kohteissa. Vuoden 2022 kesämuusikot ovat laulaja–kitaristi Pihla Eskelinen, basisti Siiri Hietala, saksofonisti Hugo Tuovinen, pasuunaa soittava Aarni Mikkola sekä cajon-rumpua soittava Kalle Soinilehto. Kaikki muusikot ovat tämän kevään ylioppilaita Madetojan musiikkilukiosta. Soittajien rinnalla esiintyy lisäksi Kuopion taidelukion tanssilinjalta valmistunut Petra Vanhanen.

Haku työhön tapahtui Oulun kaupungin kesätyöhaun kautta. Varsinaisen hakemuksen lisäksi muusikkohakijat kutsuttiin koesoittoihin, ja tanssija puolestaan valittiin muutaman minuutin mittaisen soolotanssiesityksen perusteella.

–Alun perin kesätanssijoita oli tarkoitus olla kolme, mutta kaksi muuta joutuivat lopulta perumaan, niin olen ollut tässä mukana nyt yksin, tanssija Petra Vanhanen kertoo.
Valitut muusikot tiesivät toisensa jo entuudestaan koulun kautta. Laulaja Pihla Eskelinen ja basisti Siiri Hietala olivat sopineet yhdessä hakevansa työhön, mutta eivät tienneet etukäteen, ketä muita yhtyeeseen valittaisiin.

–Olihan se iloinen yllätys päästä soittelemaan tuttujen kanssa! Ja on ollut kivaa, kun Petrakin tuli tähän mukaan, Eskelinen sanoo.

Viikko treeniaikaa

Keikkoja varten bändi ehti treenata viikon ajan Aleksinkulman kellarissa ja Petra puolestaan tien toisella puolella Valveen tanssisalissa. Treeniviikon jälkeen starttasi paraikaa käynnissä oleva kolmen viikon kesäkiertue, jonka aikana poppoo esiintyy sekä julkisissa että yksityisissä tilaisuuksissa ympäri Oulua. Kiertueen keikkakalenteri näyttää varsin hyvältä, sillä esityksiä on arkisin kahdesti päivässä.

Tähän mennessä esiintyjät ovat ehtineet viihdyttää yleisöä muun muassa Ainolan puistossa, vanhainkodeissa, kehitysvammaisten palvelutaloissa sekä päiväkodeissa. Nuoret kertovat saaneensa hyvin positiivisen vastaanoton ja paljon kiitosta esiintymisistään.

Kiertueelle valikoiduista kappaleista bändi kokoaa kuhunkin tilaisuuteen sopivan kattauksen. Esimerkiksi päiväkodeille esiintyessä settilistalta voi löytyä esimerkiksi Käy Muumilaaksoon ja Risto Räppääjä -elokuvista tuttu Ei hassumpaa. Eskelinen naurahtaa mainitessaan niiden kuuluvan hänen omiin suosikkeihinsa esitettävistä kappaleista.

–Ne ovat hauskoja, sellaisia biisejä ei yleensä tällaisilla keikoilla tule soitettua!

Vastuuta ja vapautta

Ensimmäiset keikat ovat aina jännittäviä, mutta nuoret toteavat, etteivät enää työn makuun päästyään juuri jännitä esiintymistä. Yllättäviä tilanteita varten on toki hyvä aina varautua, mutta suuremmilta katastrofeilta on toistaiseksi vältytty.

Hauskoja kommelluksia kuitenkin sattuu toisinaan; edellispäivän keikalla esimerkiksi juostiin karkuun häiriköimään ilmestynyttä ampiaista. Siiri Hietalan mieleen on jäänyt myös heidän ensimmäinen keikkansa, jolloin yhtye joutui kohtaamaan varsin klassisen ongelman.

–Mikrofonin johto oli unohtunut ottaa mukaan. Jouduimme esiintymään sitten ilman mikkiä, nauraa Hietala.

Työhön hakijalta vaaditaan ymmärrettävästi tietämystä musiikista tai tanssista, mutta esiintyjät peräänkuuluttavat myös oma-aloitteisuuden ja tehtävään sitoutumisen tärkeyttä. Työtä tehdään tiiminä, mutta jokaisen tulee kuitenkin kantaa omasta tekemisestään vastuu.

–Meillä on pieni bändi, joten jos joukosta on yksi poissa, niin se on sama kuin puoli bändiä puuttuisi, Pihla Eskelinen toteaa.

Nuoret rohkaisevat kesämuusikon ja -tanssijan työstä kiinnostuneita hakemaan uskaliaasti mukaan. Työssä pääsee heidän mukaansa musisoimaan ja pitämään hauskaa hyvässä seurassa. Petra Vanhanen luonnehtii työtä myös rennoksi, vaikka esiintymisiä onkin paljon.

–Päivän päätteeksi aikaa jää myös levolle ja ehtii tehdä kaikkea, kun on kuitenkin kesä.