Kesäyrittäjyys 10 vuotta – oiva tilaisuus testata yrittämistä
- Uutiset
Oulussa toimii nuorille suunnattu Kesäyrittäjä-ohjelma, jossa on juuri alkamassa 10-vuotisjuhlakesä. 17–29-vuotiaille nuorille suunnattu yrittäjyysohjelma tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle kesätyölle.
KUVA: Roosa Kangasalusta
Yrittäjänä voi itse päättää, mitä haluaa tehdä työkseen – liikeidealle vain mielikuvitus on rajana. Ideaa voi testata kesän ajan tai lähteä kasvattamaan sitä täysipäiväiseksi työksi. Kesäyrittäjyys on myös tapa kokeilla, onko yrittäjyys ylipäätään itselle sopiva ura.
Kesäyrittäjien ei tarvitse tietää yrittäjyydestä mitään etukäteen, sillä ohjelma tarjoaa jokaiselle oman kesäyrittäjämentorin. BusinessOulussa kesätyöntekijöinä toimivat mentorit ovat apuna ja tukena yritykseen ja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa. Alkuinvestointeihin on myös mahdollista hakea tukea Oulun kaupungilta ja Oulun seudun Nuoriso Leaderiltä.
Ohjelma alkaa toukokuussa sparrausviikoilla. Tulevan kesän yrittäjiltä on jälleen saatavilla kursseja, palveluja, taidetta ja erilaisia tuotteita ruoasta vaatteisiin.
Bambini sai alkunsa kesäyrittäjyydestä
Lotta Sipilän yritys Bambini tarjoaa lastenhoitopalveluja perheille, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia. Olosuhteet yrityksen perustamiselle kesällä 2020 olivat otolliset.
”Koronan vuoksi lapsia jäi pois päiväkodista. Vanhemmat huomasivat, ettei etätyön ja lastenhoidon yhdistäminen kotona onnistunutkaan. Lastenhoitopalvelulle oli kysyntää ja päätin kokeilla siipiäni Kesäyrittäjä-ohjelmassa. Hain Y-tunnuksen toiminimelle ja myöhemmin rekisteröin nimeksi Bambini.”
Kipinä alalle syttyi, kun Sipilä teki lukiovuosina lastenhoitokeikkoja perheissä ja kesätöitä päiväkodeissa. Jatko-opinnot hän aloitti kuitenkin kaupallisella alalla. Sipilä opiskelee tradenomiksi Oamk:ssa ja pyörittää yritystoimintaa opintojen rinnalla.
”Olen tykännyt yrittäjyydestä tosi paljon, etenkin siitä vapaudesta, jonka muutkin yrittäjät usein nostavat esille. Voin päättää työajoista ja asiakkaistani itse. Saan valita asiakkaikseni perheitä, joissa kemiat vanhempien kanssa kohtaavat. On tärkeää, että hoitajan ja perheen välillä on täydellinen luottamus.”
Puskaradio toimii
Lotta Sipilä löysi somen avulla perheitä, joissa oli pieni vauva, ja lähetti heille sähköpostia lastenhoitopalvelustaan. Lisäksi hän teki pienimuotoisesti somemarkkinointia. Vastauksia kertyi ja asiakaskunta muodostui nopeasti.
”Muutama on varannut hoitajan jo ennen vauvan syntymää”, Sipilä muistelee.
Yhden opiskeluvuoden Sipilä vietti Helsingissä ja jatkoi sielläkin yritystoimintaa.
”Sana palvelustani kiiri pääkaupunkiseudulla perheeltä toiselle ja sain paljon yhteydenottoja. Huomasin, että monelta perheeltä puuttui tukiverkosto. Omasta kalenteristani ei enää löytynyt aikaa kaikille tarvitsijoille. Päätin palkata rinnalleni toisen henkilön kevytyrittäjänä. Nyt tilanne on se, että minulla on seitsemän kevytyrittäjää Helsingissä ja yksi Oulussa itseni lisäksi.”
Matkan varrella oppii
Yrittäjyyden alkumetreillä Sipilä on kohdannut myös haasteita.
”Työn hinnoittelu on ollut vaikeaa, mutta vähitellen olen kehittynyt siinäkin. Alussa ei tarvitse osata kaikkea itse. Apua ja tukea on saatavilla. Kesäyrittäjämentorin neuvot tulivat tarpeeseen, varsinkin kun lähipiirissäni ei ollut alan yrittäjää kenen puoleen kääntyä.”
Sipilä hoitaa myös yrityksensä kirjanpidon itse.
”Se on iso säästö eikä homma ole vaikeaa. Verotoimistosta saa tarvittaessa apua. Kun liikevaihto tästä kasvaa, harkitsen osakeyhtiön perustamista. Toiminimellä on ollut hyvä aloittaa, koska se on byrokraattisesti muita kevyempi vaihtoehto. ”