Julkaistu 15.3.2024 perjantai

Kevään 2024 yhteishaku on käynnissä

Kevään 2024 yhteishaku on alkanut. Nyt haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyllä 2024 alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Haku päättyy keskiviikkona 27.3.

Hakuvelvollisuus koskee kaikkia alle 25-vuotiaita, joilla ei ole ammatillista tutkintoa, myös kevään -24 abiturientteja.

– Hakuvelvollisuus täyttyy, kun haet keväällä vähintään kahta syksyllä alkavaa opiskelupaikkaa, joiden pääsyvaatimukset täytät. Haettavan koulutuksen pitää olla ammatilliseen tutkintoon tai korkeakoulututkintoon johtavaa. Koulutus voi tapahtua myös ulkomailla, selventää tiimiesihenkilö Sari Kukkula BusinessOulusta.

Pelkän peruskoulun suorittanut voi hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvan haun tai oppisopimuskoulutuksen kautta. Peruskoulun jälkeen voi hakea myös lukioon. Lukio-opintojen tulee olla sellaisia, joiden oppimäärän mukainen laajuus on vähintään 150 opintopistettä tai jotka järjestetään sisäoppilaitoksessa.

Vaikutuksia työttömyysetuuteen

Jos alle 25-vuotias vailla ammatillista tutkintoa oleva nuori jättää hakematta yhteishaussa, voi työttömyysetuus jäädä saamatta 1.9. alkaen.

– Työttömyysetuuden voi menettää, jos jättää hakematta koulutukseen ilman pätevää syytä tai estää itse valintansa koulutukseen esimerkiksi siten, ettei osallistu pääsykokeisiin. Lisäksi koulutuksesta kieltäytyminen tai aloituksen siirtäminen aiheuttavat etuuden menettämisen, Kukkula kertoo lain vaikutuksista.

Myös opintojen keskeyttäminen myöhemmin ilman pätevää syytä estää työttömyysetuuden saamisen.

Älä jää yksin

Jos oma tilanteesi askarruttaa, voit keskustella vaihtoehdoista omavalmentajasi kanssa tai ottaa yhteyttä Koulutusneuvontaan.

– Koulutusneuvojan tavoittaa puhelimella 0295 020 702, chatilla tai verkkolomakkeella. Lisäksi Koulutusneuvonta löytyy Facebookista, ohjeistaa Sari Kukkula.

Lue lisää ja hae osoitteessa Opintopolku.fi