Julkaistu 16.8.2023 keskiviikko

Konsta Kiirikki vietti lapsuutensa verstaalla – myy nyt puusta tehtyjä sormuksia

Oulussa jo kymmenen kesää pyörinyt Kesäyrittäjä-ohjelma tarjoaa 17–29-vuotiaille nuorille vaihtoehdon perinteiselle kesätyölle ja poikii uusia yrittäjiä. Omaa liikeideaa voi testata kesän ajan tai lähteä kasvattamaan sitä – vaikkapa täysipäiväiseksi työksi. Yksi kesäyrittäjyydestä innostuksen saanut on Konsta Kiirikki, joka osallistui ohjelmaan kesällä -22.

Kuva: Kiirikki on leikannut BusinessAseman FabLabissa laserilla testisormuksia. Malleja on kymmeniä. Suosituin on pyöreä puusormus.

– Idea omasta puusormuksia valmistavasta yrityksestä oli muhinut päässäni jo pitempään. Kesäyrittäjä-ohjelman avulla pääsin tuotteistamaan harrastukseni, muistelee keväällä valkolakkinsa saanut Konsta Kiirikki.

Hän kertoo kasvaneensa puun ympäröimänä.

– Vietin lapsuuteni papan verstaalla ja veistelin haloista voiveitsiä ja muuta pientä. Pappa on veneenveistäjä, isä ja isoveli ovat kirvesmiehiä.

Kiirikki valmistaa sormuksia omassa huoneessaan ja autotallissa vielä toistaiseksi. Syksyn suunnitelmissa on lähteä opiskelemaan Aalto-yliopistoon teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa ja jatkaa samalla yritystoimintaa etelässä.

Aluksi jännitti

Kiirikki kertoo, että rahoitus- ja veroasioissa oli hänelle paljon uutta tietoa yrittäjyyden alussa. Eniten jännitti kuitenkin ensimmäinen myyntitapahtuma.

En ollut ikinä myynyt mitään. Tapahtumasta jäi lopulta mukava fiilis ja myöhemmin olen käynyt vastaavissa Oulun ulkopuolellakin. Kyselyjä alkoi tulla. Monet löytävät tuotteeni myös Instagramista tai nettisivuilta, jotka avasin hiljattain.

Yrittäjyyden vapaus aikatauluista kiehtoo Kiirikkiä.

– Nautin siitä, kun voin työskennellä aamulla aikaisin tai illalla myöhään. Se käy kätevästi, kun autotalliin on lyhyt matka. Hyvässä ja pahassa. Viime kesä meni melkein kokonaan töiden parissa ja joulun aikaan koin olevani burn outin partaalla, kun valmistauduin kiivastahtiseen joulusesonkiin messuineen koulun ohella.

Raha ei ole tärkeintä

Sormusmallit Kiirikki suunnittelee itse tai yhdessä asiakkaan kanssa. Materiaalivaihtoehtoja on useita.

– visakoivu, tiikki ja mahonki. Ja jopa ebenpuu, jota enää ei saa edes EU-alueelle tuoda.

Kun Kiirikki aloitti yrittäjyyden, ensimmäisenä piti hankkia työvälineet, esimerkiksi CNC-jyrsin.

– Kesäyrittäjänä saatu 320 euron tuki ja ensimmäisen puolen vuoden myyntivoitot hupenivat lähes kokonaan kalustohankintaan. Nyt jo uskon voivani rahoittaa työllä tulevat opiskeluvuodet.

Tekeminen on rahaa tärkeämpää.

– Parasta on rentoutuminen käsityön äärellä ja se, että voin sormuksillani tuoda esille luonnon kauneutta.