Kun mielessä pyörivät ammatinvalintaan liittyvät kysymykset, ota osoitteeksi BusinessAsema
- Uutiset

BusinessAseman psykologit ja opinto-ohjaavat tarjoavat maksutonta ammatinvalinta- ja uraohjausta jokaiselle Oulun seudun työllisyysalueella asuvalle, olipa hän ilmoittautunut työnhakijaksi tai ei.
Kuva: Asiakas saattaa hyötyä jo siitä, kun omaa tilannetta saa pohdiskella ääneen, sanoo psykologi Päivi Poropudas.
-Asiakas voi olla esimerkiksi nuori, joka on epävarma, mitä ja mihin hän haluaisi hakeutua opiskelemaan. Aikuisen asiakkaan käynnin syynä voi puolestaan olla vaikkapa kyllästyminen tai uupuminen nykyiseen työhön. Joskus oma nykyinen ala voi olla sellainen, jolle on hankala työllistyä, minkä vuoksi edessä on työelämän suunnanmuutos, kuvailee asiakaskuntaa psykologi Päivi Poropudas BusinessOulun työllisyyspalveluista.
Myös elämäntilanteen muutos saattaa olla syynä käynnille ammatinvalintapsykologin luona.
-Asiakkaan terveydentilassa saattaa olla tapahtunut sellaisia muutoksia, ettei entinen työ enää sovi. Pitkään perhevapaalla ollut voi puolestaan pohtia, miten palata työelämään, millaista työtä lähteä hakemaan ja vaatiiko paluu työelämään lisäkoulutusta, jatkaa Poropudas.
Tule omana itsenäsi
Tällä hetkellä psykologien tai opinto-ohjaajien palveluissa ei ole ruuhkaa. Tapaaminen järjestyy useimmiten jo muutamassa viikossa.
-Asiakas voi lähettää nimensä ja puhelinnumeronsa osoitteeseen ammatinvalinnanohjaus@businessoulu.com, niin otamme häneen yhteyttä. Asiakkaan tilanteesta riippuen ohjaamme hänet psykologin tai opinto-ohjaajan juttusille. Jos kysymys koskee opintojen rahoittamista työttömänä, silloin työnhakijan omavalmentaja osaa auttaa parhaiten. Koululaiset ja opiskelijat saavat ohjausta oppilaitoksen opinto-ohjaajilta.
Tapaamiset voivat olla kasvotusten, puhelimitse tai Teamsissa.
-Palvelemme koko työllisyysalueen asukkaita, joten varsinkin pitkämatkalaisten kanssa tapaamme käytännön syistä usein etänä.
Tapaaminen ei vaadi asiakkaalta valmistautumista etukäteen.
-Paikalle voi tulla ihan omana itsenään. Ensimmäisellä tapaamisella pyrimme tutustumaan asiakkaaseen. Mukaan ei tarvitse ottaa mitään papereita tai todistuksia, jos ne eivät jostain syystä ole asiakkaan mielestä erityisen tärkeitä.
Tapaamisia on asiakkaan tilanteesta riippuen kahdesta viiteen kertaa, yleensä parin viikon välein. Asiakkaalle pyritään antamaan tapaamisessa uusia näkökulmia tilanteeseensa.
-Keskustelu on menetelmistämme tärkein. Juttelemme, mistä asiakas on kiinnostunut, mitkä asiat hänelle ovat tärkeitä, mitä kokemusta hänellä on, voisiko siitä oppia jotain tai voisiko siitä olla hyötyä jatkon kannalta. Lisäksi selvittelemme asiakkaan vahvuudet, kyvyt ja luonteenpiirteet sekä sen, millainen tyyppi ja persoona hän on. On myös tärkeää selvittää, onko asiakkaalla rajoituksia terveyden tai elämäntilanteen suhteen. Sekin määrittää, mikä on mahdollista ja mikä ei.
Keskustelun lisäksi tapaamisissa voidaan tehdä välitehtäviä, joilla kartoitetaan asiakkaan kiinnostuksenkohteita ja arvoja. Myös psykologisia testejä voidaan tehdä, jos ne katsotaan tarpeellisiksi ja mielekkäiksi.
-Psykologisilla testeillä voidaan tarkastella asiakkaan persoonallisuutta ja oppimisasioita, esimerkiksi oppimisvaikeuksia tai jos asiakasta vaikkapa mietityttää, pärjäisikö hän yliopisto-opinnoissa. Pakollisia psykologiset testit eivät ole, vaan on mietittävä, milloin niistä on hyötyä, sanoo Päivi Poropudas.