Julkaistu 18.5.2022 keskiviikko

Nuorissa versoo tulevaisuuden osaajia

Yrityksillä on monia keinoja kasvattaa nuorista tulevaisuuden osaajia. Sinunkin yrityksesi voi osallistua tulevaisuuden työntekijöiden tietojen ja taitojen kartuttamiseen ja samalla löytää uusia näkökulmia ja työntekijöitä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kesätyöllistäminen ja Työn Taitajien toimintaan osallistuminen.

Palkkaa kesätyöntekijä

Ritaharjun K-Supermarketin Esko ja Nina Valkola ovat työllistäneet nuoria vuosittain koko 13-vuotisen kauppiasuransa ajan kesätyösetelillä. Seteli jaetaan koulussa 15–17-vuotiaille oululaisnuorille, ja kaupunki tukee sillä työnantajaa nuoren palkkakustannuksissa 320 eurolla. Tuki haetaan jälkikäteen sähköisesti kätevästi eAsioinnissa.

Valkolat työllistävät nuoria 2–3 kerrallaan koko kesän. Nuoret aloittavat heti koulujen loputtua ja viimeiset lähtevät opintojen alkaessa elokuussa.

”Haluamme antaa nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään ja oppia työn merkityksen. Kesätyöntekijät eivät sijaista vakituisen henkilökuntamme lomia, mutta kesäsesongin kiireissä heistä on paljon apua.”

Kesätyö voi olla nuorelle myös ponnahduslauta alalle.

”Joukosta löytyy aina helmiä, joita ala kiinnostaa ja joiden asenne on kohdallaan. Tällöin työsuhdetta on jatkettu suoraan setelityön päätyttyä, ja jotkut ovat jääneet osa-aikatöihin opiskelun ohella”, sanoo Esko Valkola.

Kesäsetelityö kestää kaksi viikkoa ja työaika on 30 tuntia viikossa tai yhteensä 60 tuntia kesäkauden aikana 1.5.–30.9.2022. Setelillä voivat työllistää yritykset ja kolmannen sektorin toimijat Oulussa, Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Limingassa, Lumijoella, Muhoksella ja Tyrnävällä.

Osallistu Työn Taitajien toimintaan

Osallistumalla Työn Taitajat Oulu -toimintaan olet mukana vaikuttamassa tulevaisuuden työntekijöiden suuntautumiseen ja osaavan työvoiman varmistamiseen. Työn Taitajissa tavoitetaan yläkoulu- ja lukioikäisiä nuoria ja avataan heille työelämän ja -urien saloja.

”Oulussa kehitetyssä toimintamallissa nuoret saavat tietoa eri ammateista, yrittäjyydestä ja työelämätaidoista. Nuoret pääsevät kysymään askarruttavista asioista suoraan yritysten edustajilta. Tavoitteena on varmistaa yrityksiin tarvittavaa osaamista oikea-aikaisesti, tulevia tarpeita ennakoiden”, asiantuntija Tiina Haapaniemi taustoittaa.

Konsepti, jolla tuodaan esille todellisia tarinoita erilaisista uramahdollisuuksista omaa tulevaisuuttaan miettiville opiskelijoille, saa suitsutusta Specimillä teknisenä asiakastukispesialistina työskentelevältä Mikko Koskenkorvalta. Specimillä suunnitellaan ja valmistetaan hyperspektraalikameroita, jotka ovat mm. ruoka- ja kierrätysteollisuudessa sekä tutkimuslaitoksissa käytettyjä optisia mittalaitteita.

”Pääsin jakamaan oman uratarinani Työn Taitajat -tapahtumassa BusinessAsemalla. Kuulijoina oli Laanilan lukion 2. vuoden opiskelijoita. Kysymyksiä riitti palkkatasosta syvällisempiin kysymyksiin, joten selkeästi puheenvuoroni herätti ajatuksia. Itselläni tuossa iässä tulevaisuus ja työura olivat vain abstrakteja käsitteitä.”

Työn Taitajissa mukana olevat yritykset kantavat tärkeää yhteiskuntavastuuta. Tulevaisuuteen katsovia yrityksiä tarvitaan lisää, mukaan pääsee ilmoittautumalla osoitteeseen info@businessasema.com.

Löydä tuoretta näkemystä

Kun yrityksesi tai edustamasi yhdistys haluaa tavoittaa tuoreet osaajat ennen kilpailijoita, ota yhteyttä BusinessAsemalle. Autamme löytämään oppilaitoksista sopivat yhteistyötahot ja tarpeen mukaan rakennamme yhteistyötä pidemmälle.

”Avullamme tavoittaa myös Oulun korkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa tutkintoa opiskelevat tai jo valmistuneet kansainväliset osaajat. Myös he ovat valmiita tuomaan osaamistaan ja uusia näkökulmia alueen yrityksiin”, kertoo Talent Hub -hankkeen projektipäällikkö Salla Hirvonen.