Julkaistu 16.6.2023 perjantai

OuluBot ei väsähdä – palvelua kellon ympäri

OuluBotista (Botti) on reilun vuoden mittaisen kehitystyön aikana muovautunut älykäs virtuaaliassistentti, joka mahdollistaa asiakkaiden ohjauksen ja neuvonnan 24/7.

KUVA: ”Älä märehdi yksinäsi, vaan kysy robotilta. Se käy näppärästi, kun lataat kännykkään käynnistyskuvakkeen osoitteesta oulubot.fi”, vinkkaa Anssi Heikkinen.

OuluBotilla pyritään vastaamaan kuntalaisten toiveeseen asioida ja saada tietoa kaupungin palveluista nopeasti ja helposti. Samalla työntekijöiden aikaa vapautuu sellaiseen palveluneuvontaan, jossa ihmisen panosta tarvitaan.

– Tällaisia ovat esimerkiksi asiat, joissa pitää käsitellä henkilötietoja. Henkilökohtaisia asioita ei hoideta chatissä, vaan omavalmentajan kanssa Oma asioinnin kautta.

Vaihtoehtoisesti voi soittaa BusinessAseman neuvontaan, p. 08 558 55810, ohjeistaa suunnittelija Anssi Heikkinen työllisyyspalveluista.

Keskustelut kehittävät bottia

Oululaiset ovat löytäneet OuluBotin. Tällä hetkellä kuukaudessa käydään satakunta keskustelua businessoulu.comissa ja businessasema.comissa yhteensä.

– Yleisimmät kysymykset koskevat kesätyöseteliä ja -harjoittelua. Työnantajat ovat puolestaan ottaneet yhteyttä Kesätyösetelin eAsiointiin liittyvissä asioissa.

Kaikki keskustelut käydään läpi. Niistä saadaan tärkeää tietoa siitä, millaisiin kysymyksiin asiakkaat kaipaavat vastauksia.

– Lisäämme OuluBotiin tietoja keskusteluhistorian pohjalta. Sieltä nähdään, mitä kysytään ja milloin vastaukset saattavat olla puutteellisia. Sisältö kehittyy koko ajan ja ylläpitotyö on jatkuvaa, taustoittaa alusta asti kehitystyössä mukana ollut Heikkinen.

Käytä selkeää kieltä

OuluBotin kehittäminen alkoi BusinessOulussa loppuvuonna -20 ja huhtikuussa -21 chatti alkoi vastata työllisyyden kuntakokeilua koskeviin kysymyksiin businessoulu.comissa. Tämän vuoden maaliskuussa chatti otettiin käyttöön myös businessasema.comissa,

– Botti on tarkoitus rakentaa toimimaan millä tahansa laitteella, esimerkiksi matkapuhelimella, tabletilla, tietokoneella ja jopa älytelevisiossa, Heikkinen valottaa tulevaisuutta.

OuluBot vastaa sekä työnhakija- että yritysasiakkaiden kysymyksiin. Asiakaspalveluaikana voi tarvittaessa kysyä asiantuntijaa linjoille.

– Työntekijät auttavat, jos botilta puuttuu tieto. Chatissa on tärkeää käyttää avainsanoja ja lyhyitä lauseita, jotta botti ymmärtää.