Oululaiset taitajat -kampanja käynnistyy
- Uutiset
BusinessOulu on käynnistänyt Oululaiset taitajat -kampanjan. Sen tarkoitus on avata nuorten rekrytoinnin positiivisia puolia ja herätellä työnantajia tekemään kestäviä rekrytointiratkaisuja, joilla vähennetään alueen nuorisotyöttömyyttä.
Työttömyysluvut ovat nyt Suomessa suuria, ja erityisen huolestuttavia ovat tilastot nuorten työttömyydestä. Valitettavasti Oulu on keikkunut pitkään nuorisotyöttömyystilastojen kärjessä, vaikka talouden suhdanteet ovat vaihdelleet, kertoo palvelupäällikkö Tuija Karppila BusinessOulusta. Elokuussa 2024 alle 25-vuotiaiden työttömyysaste oli Oulussa 16,2 prosenttia.
Nyt lanseerattavalla “Oululaiset taitajat”-kampanjalla halutaan nostaa ongelma laajempaan tietoisuuteen ja kannustaa työnantajia rohkeampaan asenteeseen sekä toimintaan, kun kyse on nuorten rekrytoinnista.
– Työtön nuori on erityisen suuressa syrjäytymisvaarassa, eikä meillä ole varaa menettää yhtäkään tulevaisuuden tekijää. Nuorisotyöttömyys on monisyinen haaste ja nuorten hyvinvointiin täytyy panostaa, sillä hyvinvoivat nuoret ovat valmiimpia siirtymään työelämään. Haasteen ratkaisemiseksi tarvitaan toimia kaikilta asteilta aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin, unohtamatta perheitä ja vanhempia – joilla on päävastuu lasten- ja nuorten kasvatuksesta. Tärkeänä osana ratkaisuun kuuluvat alueen toimijat, kuten toimivat terveys- ja hyvinvointipalvelut sekä lukuisat yhdistykset ja järjestöt, Karppila sanoo.
– Oulun seudun oppilaitoksista valmistuu vuosittain suuri määrä nuoria, eikä meillä ole varaa menettää yhtäkään heistä. Kilpailemme osaajista Etelä-Suomen kasvukeskusten kanssa. Tällä hetkellä osaajista ei ole pulaa taloudellisen tilanteen vuoksi, mutta esimerkiksi Kevan ennusteen mukaan kunta- ja hyvinvointialueiden työikäisistä noin kolmasosa on eläköitymässä kymmenen vuoden aikana. Meillä tulee olemaan osaajapula kaikilla aloilla.
BusinessOulu koordinoi kampanjaa, jota toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien, OSAO:n, Ammattiopisto Luovin ja Byströmin Ohjaamon kanssa. Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta nuorten rekrytoinnin tärkeydestä, herätellä keskustelua aiheesta ja tehdä asennekasvatusta etenkin työnantajien suuntaan. Sillä halutaan haastaa työnantajia tarjoamaan nuorille mahdollisuuksia ja hyödyntämään heidän osaamistaan.
– Tämän kampanjan avulla emme voi ratkaista kaikkia nuorisotyöttömyyteen liittyviä haasteita, mutta uskomme saavamme aikaan keskustelua. Toivomme alueen yritysten lähtevän tähän innolla mukaan. Työ ja työyhteisöön kuuluminen on tärkeä osa aikuistumista, ja haluamme tarjota nuorille mahdollisuuksia saada onnistuneita kokemuksia työelämästä, Karppila toteaa.
Työyhteisöt tarvitsevat nuoria mukaan
Työelämä muuttuu siinä missä ihmiset ja yhteiskuntakin. Karppila muistuttaa, että työelämään astuvien nuorten sukupolvi on varttunut erilaisessa ympäristössä kuin aiemmat sukupolvet ja heidän odotuksensa työelämää kohtaan ovat muuttuneet. Nuorilla on kuitenkin halu ja tarve päästä osaksi yhteiskuntaa myös työelämän kautta. Nuoria ja nykyaikaisia työntekijöitä houkuttelee työelämä, jossa voi luoda tasapainon työn ja muun elämän välille. Nuorelle työntekijälle arvot ja merkityksellisyys ovat myös tärkeitä.
Uusi sukupolvi voi ravistella hereille työnantajia. Nuoren työllistäminen voi olla positiivinen kokemus ja mahdollisuus oppia uutta – koko työyhteisön laajuudelta. Työelämä on muutoksessa ja tämä muutos on kaikille mahdollisuus oppia toisiltamme.
On tutkittu fakta, että monimuotoiset työyhteisöt ja yritykset menestyvät paremmin, koska eri-ikäiset ja erilaisista taustoista tulevat ihmiset tuovat työyhteisöön uusia ideoita ja ajattelua, Karppila mainitsee.
– On selvää, että nuorilla ei ole ehtinyt kertyä työkokemusta ja siksi myös työelämätaidoissa on kehittämisen varaa. Mutta nuorten erilaiset ajatukset ja kokemattomuus eivät välttämättä ole rasitteita, sillä nuorilla on sellaisia osaamisia ja taitoja, joita meillä jo työelämässä olevilla ei ole. Nuoret toivovat sosiaalisuutta, yhteisöllisyyttä ja inhimillisyyttä.
Mitä varhaisemmassa vaiheessa nuoret pääsevät osalliseksi työelämää, sitä helpommin siirtymä sujuu ja nuorten tulevaisuudenusko vahvistuu. Nuorten työllistyminen ja alueelle jääminen on tärkeää myös koko maakunnan elinvoiman kehittymisen vuoksi.
– Oulun kaupunkina olemme sitoutuneet strategiatasolla edistämään nuorten työllistymisen mahdollisuuksia, mutta emme voi tehdä sitä yksin ilman alueen yritysten apua. Haastamme yritykset ja organisaatiot tarjoamaan nuorille mahdollisuuksia opetella uutta ja päästä osaksi työelämää. Jos yrityksellä ei ole mahdollisuutta palkata nuorta pitempään työsuhteeseen, tarjolla on myös runsaasti matalan kynnyksen vaihtoehtoja, kuten työkokeilujaksot ja työharjoittelut.
Yhteistyössä
BusinessOulu, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, OSAO, Ammattiopisto Luovi ja Byströmin Ohjaamo haastavat paikalliset yritykset palkkaamaan nuoria ja tarjoavat rekrytoiville työnantajille näkyvyyttä kampanjan nettisivuilla businessoulu.com/taitajat.
Tämän lisäksi kampanja näkyy BusinessOulun ja muiden toimijoiden sosiaalisen median kanavissa sekä erilaisissa tapahtumissa.
Kampanja on avoin kaikille alan yrityksille. Jos haluat mukaan, ota yhteyttä meihin! BusinessOulu toimii apuna työnantajille osaavan työvoiman löytämisessä. Pesti-yksikkö on yhteyspiste työvoimaa tarvitseville yrityksille.
Lisätietoja antavat
Tuija Karppila Palvelupäällikkö Pesti, rekrytointi ja kohtaantopalvelut 040 619 4270 tuija.karppila@businessoulu.com
Johanna Suutari viestintä- ja markkinointikoordinaattori, työllisyyspalvelut 040 184 0528 johanna.suutari@businessoulu.com