Oulun kaupunki mukaan TET-toimintaan
- Uutiset
Oululaiset nuoret ovat osallistuneet TET-harjoitteluihin kautta aikain – myös yksittäisissä Oulun kaupungin tehtävissä. Jatkossa Oulun kaupunki haluaa työnantajana tarjota mahdollisuuden tutustua laajemminkin eri toimialoihin ja tehtäviin tarjoamalla TET-paikkoja TET.fi-palvelun kautta.
Kuva: Oulun kaupungin TET-jakso toteutui tiiviillä porukalla BusinessOulun ja Sivistys- ja kulttuuritoimen tehtävissä. Tiimiin kuuluivat kehittäjäopettaja Ville Saviluoto, tettiläinen Maiju, BusinessOulun asiantuntijat Heidi Härmä ja Reeta Räisänen, tettiläiset Juuli ja Riina sekä Työn Taitajissa syksyllä työharjoittelua suorittanut Piia Prusila.
Tulevaisuuden työelämä ja työvoima puhuttavat paljon myös Oulun alueella, samoin nuorten työllisyystilanne. Pitkällä aikavälillä työllisyyden ilmiöillä on vaikutusta Oulun alueen hyvinvointiin ja vetovoimaan. Onnistuneella TET-jaksolla voi olla suuri vaikutus tulevaisuuden työvoimamme ajatuksiin työelämästä.
Oulun kaupunki haluaa osallistua nuorten työelämään tutustuttamisen talkoisiin tarjoamalla erilaisia TET-jaksojen mahdollisuuksia.
– Haluamme vahvistaa nuorten myönteistä käsitystä työelämästä. Samalla näytämme itse mallia elinkeinoelämälle ja muille toimijoille vastuullisesta toiminnasta, kertoo kehittäjäopettaja Ville Saviluoto Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalveluista.
– TET liittyy osaltaan nuorisotyöttömyyteen. Meillä on kasvava määrä nuoria, joille ei ole rakentunut minkäänlaista kosketusta työelämään, BusinessOulun asiantuntija Reetta Räisänen kuvailee tilannetta, johon TET-toiminnallakin voidaan vaikuttaa.
– Työelämään tutustumisen kautta nuoret pääsevät testaamaan käytännössä sellaisia taitoja ja toimia, joita ei hyödynnetä usein kouluympäristössä. He saavat kokea uudella tavalla vastuuta ja oppivat myös uusia vuorovaikutustaitoja, kun työskentelevät tutun toimintaympäristön ulkopuolella, kertoo opinto-ohjaaja Tyttilotta Aallosto Ritaharjun koululta.
Oulun kaupungin TET-jaksoilla on suunnitelma
Ensimmäiset Oulun kaupungin TET-jaksot toteutettiin viikolla 48 BusinessOulussa ja Sivistys- ja kulttuuritoimessa.
– Testasimme suunnittelemaamme TET-toiminnan mallia, jota muut Oulun kaupungin hallintokunnat ja liikelaitokset voivat jatkossa hyödyntää, kuvailevat Räisänen ja Saviluoto.
Oulun kaupungin TET-pilottiviikon vastuut jaettiin yksiköiden ja asiantuntijoiden kesken niin, että oppilaiden näkökulmasta TET-viikko eteni sujuvasti. Pilotointiin osallistui kolme tettiläistä. He viettivät puolet viikosta BusinessOululla ja toisen puolikkaan Sivistys- ja kulttuuritoimessa.
– Kulunut TET-viikko oli erinomainen alustus tulevaan kevääseen, jolloin myös muita kaupungin toimialoja liittyy tarjoamaan TET-paikkoja. Onnistunut viikko toi työelämää lähemmäs nuoria, ja opetti meille asioita, joita ottaa huomioon myöhemmissä TET-harjoitteluissa, Saviluoto pohtii.
Nuorten TET-viikolle annettu projektityö laittoi nuoret miettimään, miten nuoria osallistetaan ja aktivoidaan aikaisempaa tehokkaammin kevään 2025 Työntaitajiksi tapahtumassa. Nuoret saivat aikaan erittäin monipuolisen suunnitelman ja uusia ideoita. Projektin loppuraportin he kokosivat powerpoint-esitykseen, josta jäi myös nuorille itselleen erinomainen työnäyte.
Mikä on TET?
TET tarkoittaa työelämään tutustumista, jota suoritetaan osana peruskoulun yläluokkia. Työelämään tutustuminen on ollut osa suomalaista perusopetusta noin 50 vuotta.
Tavoitteena on, että nuoret etsivät itse tet-paikkoja. Samalla nuori harjoittelee työpaikan hakemista, mikä kuuluukin työelämätaitoihin. Yksin nuoret eivät kuitenkaan jää, sillä opinto-ohjaajat ovat apuna aina paikkojen ideoinnista TET-paikan kysymiseen asti. Jos TET-paikan hankkiminen näyttää karikkoiselta, autetaan nuorta esimerkiksi tehostetun ohjauksen keinoin, ja opinto-ohjaajan kaikki niksit ja verkostot otetaan käyttöön.
– TET-paikan löytäminen ei ole itsestäänselvyys. Ajoittain nuoret joutuvat näkemään TET-paikan eteen kovastikin vaivaa. Toki paikan hakeminen itsessään on hyvää harjoitusta, mutta ylitsepääsemätön tehtävä tämä ei saisi olla, sanoo Kiiminkipuiston koulun opinto-ohjaaja Tiina Luokkanen.
– Mutta on myös paljon työnantajia, jotka ottavat TET-jaksolaisia tunnollisesti joka vuosi, ja heillä on kehitettyinä hyviä käytänteitä TET-jaksolaisten ohjaamiseen, kertoo Luokkanen havainnoistaan.
TET.fi kokoaa yhteen TET-paikat
Lasten ja nuorten säätiön toteuttamassa TET-toimintaan painottuvassa ohjelmassa on rakennettu tet.fi -verkkosivusto, joka kokoaa kaikki avoimesti haettavat TET-paikat samaan paikkaan. Jatkossa myös Oulun kaupungin tarjoamat TET-mahdollisuudet löytyvät sieltä.
BusinessOulu ja Työn Taitajat -tapahtumatiimi ovat Lasten ja nuorten säätiöön kanssa rakentaneet keväästä asti Oulun alueen tietoisuutta TET.fi-sivustosta ja houkutelleet oululaista elinkeinoelämää osallistumaan TET-toimintaan.
– Pidimme ensimmäisen infotilaisuuden yrityksille jo keväällä. Sivistys- ja kulttuuripalvelut huolehtivat kouluille päin viestimisestä, kertoo Räisänen.
Maikkulan koulun opinto-ohjaaja Anne Pernu ajattelee Tet.fi -palvelun madaltavan kynnystä hakea erilaisia työpaikkoja ja kokeilla jotakin uutta.
– Oppilaan uskallukselle hakea johonkin paikkaan voi olla ratkaisevaa, että hän tietää työpaikan ottavan tettiläisiä. Silläkin voi olla merkitystä, että hän saa Tet.fi:stä suoraan yhteyshenkilön tiedot. Tet.fi -palvelu auttaa myös ideoimaan laajemmin itselle sopivia tet-paikkoja. Tämän kaltaista palvelua on odotettu pitkään Oulun seudulla. Toivottavasti mahdollisimman moni työpaikka lähtisi tähän mukaan, Pernu toteaa.
Lue Topias Korkiakosken tarina siitä, miten TET-jakso vahvisti polkua kohti radiotyötä.
Mitä on TET?
- TET tarkoittaa työelämään tutustumista.
- TET on suomalainen innovaatio ja se on kuulunut suomalaiseen peruskouluun vuodesta 1979 alkaen.
- Vuosittain TET-jakson suorittaa 125 000 nuorta.
- Työelämään tutustumisen kautta nuoret oppivat ja saavat kokemusta eri ammateista, työpaikoista ja työelämästä yleisesti.
- TET auttaa nuorta tunnistamaan omaa osaamistaan ja parhaimmillaan antaa ideoita tulevaisuuden suunnitelmien tekemiseen.
- Tarjoamalla TET-mahdollisuuksia erilaisissa tehtävissä ja erilaisilla toimialoilla tuemme yhdessä nuoria löytämään yksilöllisesti sopivia urapolkujen vaihtoehtoja.
- TET-jaksojen pituudet vaihtelevat kouluittain:
- luokka: vähintään yksi päivä
- luokka: vähintään kolme päivää
- luokka: vähintään viisi päivää
- TUVA (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus): 1 päivä viikossa kolmen jakson ajan
- Lukio: valinnaisena opintojaksona
Voit lukea lisää TET-jaksoista Oulun kaupungin sivuilta.
Mistä löytää TET-paikka?
TET-työpaikka voi yritys, yhdistys, kunta/kaupunki tai jokin muu toimija. Jos olet nuori ja etsimässä TET-paikkaa, kysy vinkkejä ja kokemuksia tutuilta aikuisilta. Missä he ovat töissä ja ottavatko he nuoria TET-jaksoille? Tai tuntevatko he ihmisiä, jotka työskentelevät työpaikoissa, jotka kiinnostavat sinua? Oulun kaupungin TET-mahdollisuudet löytyvät jatkossa osoitteesta tet.fi, joka on jatkuvasti päivittyvä sivusto avoimista TET-paikoista kertomiseen.
TET.fi -sivusto, Pohjois-Pohjanmaalla haettavissa olevat TET-paikat
Suomen Yrittäjien yrityshakemisto (hae yrityksiä omalta alueeltasi)
Työnantaja – löydythän sinäkin TET-paikkoja tarjoavien yritysten joukosta? TET.fi-sivustolla näkyviä TET-paikkoja hallinnoidaan Alma Median alaisuudessa toimivalla Jobly-sivustolla, johon voit luoda tunnukset TET- ja työpaikkojen lisäämiseksi. Tutustu asiaan: Työnantajalle | TET.fi – Lasten ja nuorten säätiö