Julkaistu 25.10.2023 keskiviikko

Oulun yritykset avasivat ovensa kolmatta kertaa työnvarjostukselle

Päivä Taitajana -työnvarjostuspäivä järjestettiin jo kolmatta kertaa Oulussa. Yläkoululaiset, lukiolaiset ja nyt myös aikuislukiolaiset sekä muutama vaihto-oppilas pääsivät varjostamaan eri toimialojen yrityksiin sekä Oulun kaupungin toimipisteisiin.

Päivä päättyi BusinessAsemalla järjestettyyn verkostoitumistilaisuuteen, jossa nuoret ja työnantajaorganisaatioiden edustajat pääsivät jakamaan päivän tunnelmia ja syntyneitä ajatuksia. Päivässä korostuivat tiimityöskentely, vastuullisuus, monikulttuurisuus, tekoäly, yritystoiminta ja työelämätaidot yleensä.

Mikä nuorten mielestä oli parasta päivässä?

Mitä työelämän edustajille jäi mieleen?

Mahdollisuus lähentää työelämää ja koulutusta

Yrityksistä ensimmäistä kertaa mukana olivat Consti Korjausrakentaminen, Eilakaisla ja Nallikari Seaside. Constilla varjostamassa olleet nuoret pääsivät mm. käymään korjausrakentamiskohteissa. Yläkoululaiset Jutta ja Iiris olivat työpäivän ajan tutustumassa Eilakaislaan ja henkilöstökonsultin työnkuvaan. Henkilöstökonsultin työhön syvennyttiin Kahoot!-pelin sekä erilaisten tehtävien avulla. Päivän saldona oli Jutan ja Iiriksen kirjoittama huikea työpaikkailmoitus ja toki he pääsivät myös grillaamaan varjostettavaa Eilakaislan henkilöstökonsulttia Henna Alhoa työhaastattelun merkeissä.

– Päivä oli todella onnistunut ja antoi mahdollisuuden sekä katsoa omaa työtä vähän eri perspektiivistä että oppia uutta nuorten antamista näkemyksistä. Nuoret ovat meidän tulevaisuutemme ja tämä antaa mahtavan mahdollisuuden tuoda työelämää ja koulutusta lähemmäs toisiaan. Oli mukava huomata, kuinka reippaasti nuoret lähtivät mukaan työpäivään ja kuinka nopeasti he omaksuvat uutta tietoa. Meidän kouluissamme todella kasvaa tulevaisuuden talentteja, Nallikari Seasiden markkinointipäällikkö Katja Vuorio kehui.

– Itselleni tuli sellainen tunne nuorten kommenteista, että mukana olleet yritykset pystyivät aidosti vaikuttamaan nuorten ajatuksiin ja mielipiteisiin työelämästä. Helposti nykyaikana varmasti nuoret kuulevat paljon hieman negatiivisia kommentteja työelämästä ja työn vaatimuksista, hoksautti Henna Alho.

Yksi Consti Korjausrakentamisen varjostettavista oli Markus Nikkanen, jonka mielestä päivä tarjoaa nuorelle loistavat eväät tulevaisuuden suunnitelmia varten.

– Olen itse ajautunut sattumalta rakennusalalle, joka osoittautui myöhemmin unelmatyöksi. Rakennusalan, kuten varmasti monen muunkin alan, monipuolisuus ja oikeat työelämän kokemukset yllättävät ihmiset, jotka eivät ole ennen päässeet seuraamaan alan töitä lähietäisyydeltä.

Kokeneita Päivä Taitajana -osallistujia ovat Nokia ja MediaTek, joissa molemmissa luotiin tällä kertaa monikulttuurinen päivä, kun sekä varjostajien että varjostettavien joukossa oli kansainvälistaustaisia henkilöitä. Ensimmäistä kertaa mukana oli myös kansainvälisiä vaihto-oppilaita. Nämä italialaiset nuoret varjostivat Nokialla. Nuorten motivaatio ja kyky esittää kysymyksiä sai kiitosta. Varjostettavat kokivat mielekkääksi oman työnsä sisällön jakamisen. Nuoret pääsivät myös kokeilemaan heille opastettuja työtehtäviä.

Päivä Taitajana jälleen helmikuussa 2024, huomio erityisesti ravintola- ja matkailuala!

Seuraava Päivä Taitajana järjestetään 20. helmikuuta. Ilmoittautuminen yrityksille ja muille työnantajaorganisaatioille on jo avattu. Ilmoittaudu mukaan tästä.

Miksi lähtisit mukaan?

Tämä on tärkeää työtä ja päivä oli mukavan lennokas. Kiitos erityisesti hyvästä etukäteisviestinnästä ja ohjeistuksesta. Loppupäivä BusinessAsemalla oli myös juuri sopivan mittainen ja mielekäs.

Katja Vuorio, Nallikari Seaside

Mielestäni on erityisen tärkeää, että nuoret pääsevät aidosti näkemään ja kokemaan myös positiivisia asioita työelämästä ja työyhteisöstä ja sen Päivä Taitajana -tapahtuma mielestäni mahdollisti mukana olleille nuorille.

Henna Alho, Eilakaisla

Työn Taitajat kiittää merkittävän panoksensa päivään antaneita työelämän edustajia, ilman heitä toteutus ei olisi luonnollisestikaan mahdollinen. Toivomme mukaan entistä laajemmin eri alojen toimijoita. Erityisesti ravintola- ja matkailualan yrityksiä kaivataan mukaan vielä enemmän, sillä kyseinen ala on todella kysytty nuorten keskuudessa.

Mukana olleet työnantajaorganisaatiot:

1Bar
Consti Korjausrakentaminen Oy
Eilakaisla
MediaTek
Nallikari Seaside Oy
Nokia
Oulun 4H-yhdistys
Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut
Oulun kaupunki, Matkailuneuvonta
Osuuskauppa Arina, kahvilatoiminta
Osuuskauppa Arina / S-market Ritaharju

Lisätietoa:

Tiina Haapaniemi
asiantuntija, Työn Taitajat, osaamisen varmistaminen ja yritys-oppilaitosyhteistyö
050 302 3196
tiina.haapaniemi@businessoulu.com