Julkaistu 22.2.2022 tiistai

Starttirahaa sai yli 400 pohjoispohjalaista yrittäjää

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto myönsi starttirahaa 261 uudelle päätoimiselle yrittäjälle vuonna 2021. Starttirahaa sai alueella kaikkiaan yli 400 yrittäjää.

Yritystoiminnan aloittaneista henkilöistä 27 prosenttia oli taustaltaan työttömiä. 73 prosenttia siirtyi yrittäjäksi palkkatyösuhteesta, työvoiman ulkopuolelta tai oli entuudestaan sivutoiminen yrittäjä.

”Uuden yritystoiminnan käynnistymisessä jatkuu positiivinen trendi. Haastavat olosuhteet eivät ole lamaannuttaneet yrittämistä, vaan into uusien yritysten perustamiseen on säilynyt”, starttiraha-asiantuntija Henri Paalanne Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta toteaa.

Pohjois-Pohjanmaalla myönnettiin vuonna 2021 starttirahoja uusille yrittäjille neljänneksen enemmän kuin vuonna 2020. Päätöksistä 16 prosenttia tehtiin alueen kuntakokeiluissa. Starttirahapäätösten kokonaisvolyymi oli viime vuonna yhteensä noin 2,8 miljoonaa euroa. Kasvua tuli 27 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Viime vuonna starttirahaa myönnettiin eniten ICT- ja teollisuusalojen uusille yrityksille (50 %). Osan starttirahoituksesta saivat myös palvelu- ja talousalan yritykset (33 %) sekä hyvinvointi-, terveys- ja opetusalan yrittäjät (17 %). Suuri osa heistä on yksinyrittäjiä, ja lähes puolet tuen saaneista on uusia oululaisia yrittäjiä.

Tukea yrityksen alkutaipaleella

TE-toimisto voi myöntää starttirahaa yrittäjäksi ryhtyvälle henkilöasiakkaalle toimeentulon takaamiseksi. TE-toimiston starttiraha-asiantuntijoihin kannattaa olla yhteydessä jo suunnitellessa yritystoiminnan aloittamista, sillä starttirahaa tulee hakea ennen toiminnan aloittamista.

”Starttirahan tarkoituksena on edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Sitä voivat hakea työttömät työnhakijat, työssäkäyvät, ja sivutoimisen yrityksensä päätoimiseksi laajentavat henkilöt”, kertoo Paalanne.

Starttirahan saantiin vaikuttaa muun muassa se, alkaako hakija päätoimiseksi yrittäjäksi ja onko hänellä riittävät valmiudet luotsata suunnittelemaansa yritystoimintaa. Starttiraha ei ole tarkoitettu yrityksen toimintaan, vaan aloittavan yrittäjän henkilökohtaisiin menoihin, kuten esimerkiksi asumiseen ja ruokakuluihin.

TE-toimiston starttiraha-asiantuntijat neuvovat puhelimitse, sähköpostitse tai kasvokkain. Aloittava yrittäjä ohjataan usein myös hyödyntämään paikallisten yrityspalveluiden neuvontapalveluja suunnitelmien ja laskelmien teossa.

Lisätiedot:
asiantuntija Henri Paalanne, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, p. 0295 056 637, henri.paalanne@te-toimisto.fi
asiakkuuspäällikkö Hannele Mesilaakso-Aartola, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, p. 0295 056 414, hannele.mesilaakso-aartola@te-toimisto.fi