Julkaistu 14.9.2023 torstai

Supervoimat käyttöön ja lisää liikevaihtoa!

Digitaalisuus antaa pk-yrityksille aidon mahdollisuuden toimia tehokkaammin, tavoittaa laajemman yleisön, tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja sopeutua nopeasti muuttuvaan liiketoimintaympäristöön. Aluksi pitää toki opetella asioita, mutta se maksaa vaivan.

FutureTech Oulu -tapahtuma 12.10. on maksuton tilaisuus, jossa puretaan myytit tekoälyn ympäriltä ja kurkistetaan tulevaisuuteen yritystoiminnan kehittämisen kulmasta. Olet tervetullut mukaan Tullisaliin! Tapahtuma on osa 10.–13.10. järjestettävää Digiviikkoa, joka tuo BusinessAsemalle muitakin digitaalisuuteen liittyviä tilaisuuksia.

Miksi digitalisaation mukana on niin tärkeää pysyä?

Digitaalisuus on tätä päivää ja koskee jokaista toimialaa. Nopean teknologisen kehityksen takia uusia ratkaisuja, sovelluksia ja käyttötapoja tulee koko ajan, ja se vaatii yrityksiltä ja henkilöstöltä jatkuvaa oppimista.

– Yrityksellä on nykyisin hyvin vähän vaihtoehtoja digitalisaatiolle. Päinvastoin digitalisaation lisääminen on kannatettavaa, ja myös aidon lisäarvon tavoittelu on mahdollista hyvin pienillekin yrityksille, sanoo digitaalisen liiketoiminnan asiantuntija Antti Moilanen BusinessOulusta.

Yrityksen tulee itse ymmärtää digitalisaation mahdollisuudet sekä vähimmäisvaatimukset, jotka pitää pystyä suhteuttamaan omiin resursseihin.

– Kehittämistoiminnan ajureita ovat toimintojen tehostuminen sekä automaatio ja ihmisresurssien suuntaaminen korkeamman arvonlisän prosesseihin. Voidaan tavoitella kustannus- ja toimintatehokkuutta, kuten varastonhallinnan optimointia, tai aitoa kilpailuetua jollain digitaalisella ratkaisulla.

Asia ja ilmiö vaikuttaa nopeasti tarkasteltuna monimutkaiselta, mutta apua on saatavissa ja panostukset kannattavat.

Antti Moilanen opastaa työkseen yrityksiä digitalisaation poluilla, jotka vaikuttavat mutkikkailta, mutta kun pääsee alkuun, kannattavuus lasketaan euroissa.

Tuumasta toimeen!

Jussi Leponiemi

Jussi Leponiemi kehottaa tutustumaan tekoälyn mahdollisuuksiin rohkeasti.

Erilaisia palvelun- ja ratkaisujentarjoajia riittää aina runsaudenpulaan saakka, ja täysin tietämätön tekee helposti vääriä ratkaisuja. Kaikkeen ei tarvitse todellakaan lähteä mukaan eikä kaikesta ole yritykselle hyötyäkään. Siksi sen tunnistaminen ja ymmärtäminen on tärkeää.

– Teknologinen kehitys on ollut viime aikoina varsin hurjaa, ja erityisesti tekoäly tuo jättiläismäisen loikan työn tehostamiseen lähes jokaisella toimialalla. Dataa on saatavilla koko ajan enemmän ja aina vain useammista lähteistä, huomauttaa ICT-asiakkuuspäällikkö Jussi Leponiemi BusinessOulusta.

Dataan perustuen voidaan tehdä päätöksiä ja sillä voidaan johtaa, mutta se vaatii laajaa ymmärrystä ja usein toimintatapojen muutosta organisaation koko henkilöstössä. Tekoälyn ja saatavilla olevan datan hyödyntäminen ja jopa näiden yhdistäminen on jo lähitulevaisuudessa yrityksille todellinen kasvun mahdollistaja.

Digiviikon kohokohta on 12.10. Tullisalissa

FutureTech Oulu -tapahtuman kantava teema on generatiivinen tekoäly ja laajat kielimallit. Sillä viitataan tekoälysovelluksiin, jotka luovat sisältöjä vastauksena ihmisen pyyntöön: tekstiä, kuvia ja videoita. Tilanne muuttuu kuitenkin nopeasti.

– Jo tällä hetkellä on ostettavissa huomattavasti erikoistuneempia tekoälysovelluksia hyvin pikkutarkkoihin tarkoituksiin, joista monet voivat tuottaa aitoa kilpailuetua myös pienyrittäjille, olitpa sitten kukkakauppias tai konepajayrittäjä, Leponiemi hoksauttaa.

– Aitoa lisäarvoa voi vaikkapa kirjanpitotoimistolle tuoda sovellus, joka käy läpi asiakkaan talousdataa autonomisesti ja tuottaa valistuneita suosituksia investointien ja erilaisten transaktioiden optimoimiseksi perustuen määriteltyyn, rajattuun ja validoituun dataan.

Muilta toimialoilta Leponiemi nostaa esille terveysteknologiasovelluksen, joka älypuhelimen mikrofonia hyödyntäen kuuntelee ihmisen yskää ja osaa nopeasti todeta, onko kyseessä esimerkiksi influenssa vai vain harmiton yskähdys.

Miten olisi sovellus, jossa asiakas ottaa valokuvan huoneesta, johon kukkia suunnittelee ostavansa, ja määrittää halutun tunnelman? Sovellus ehdottaa määritysten mukaan erilaisia vaihtoehtoja, joista kukkakauppias asiantuntemuksellaan voi ehdottaa tarkkoja kokonaisuuksia. Sovellus huomioi kukkien varastotilanteen ja avaa tarvittaessa rajapinnan tilauksiin. Tämäkin on jo olemassa!

Onko metaversumi oikeasti tätä päivää?

Nuoret sukupolvet ovat tottuneet käyttämään virtuaalisia alustoja, pelimaailmoja sekä erilaisia digitaalisia kohtaamispaikkoja vuorovaikutukseen, sisältöjen luomiseen sekä kuluttamiseen. Asiakaskäyttäytyminen on keskeinen vaikutin siihen, että eri toimijat kehittävät tällä hetkellä metaverse-ratkaisuja eli uudenlaisia virtuaalisia- ja muita digitaalisia elementtejä sisältäviä alustoja, joissa voi toimia eri tavoin.

Määritelmää lainaten metaversumi on ”kollektiivinen, virtuaalinen ja jaettu tila, joka kattaa ja ylittää fyysisen, digitaalisen ja lisätyn todellisuuden”.

– Mennään sinne, missä asiakkaat jo ovat. Tarjotaan palvelu tai tuote sellaisessa ympäristössä, jossa kuluttajat kokevat lisäarvoa ja joka voi tuoda uutta arvokasta toiminnallisuutta suhteessa perinteisiin markkinapaikkoihin. Tämäkin voi kuulostaa ylivoimaisen kompleksiselta pienyrittäjän näkökulmasta, mutta sitä se ei ole, Leponiemi vakuuttaa.

– On jo olemassa valmiita ratkaisuja, joiden kautta voit saada oman tuotteesi ja palvelusi huomattavan laajan yleisön tarkasteltavaksi – ja jos skaalauskykyä ja -halua on, ennen kuin huomaatkaan, voit saada suuren osuuden liikevaihdostasi erilaisten virtuaalialustojen avulla.

Oulussa ollaan jo kaupunkinakin menossa hyvää vauhtia kohti MetaCityä. Harppaus älykaupunkien uuteen sukupolveen nopeuttaa digitaalisten ja virtuaalisten kaupunkipalveluiden ja hallinnon kehitystä, kun virtuaalisesta kanssakäymisestä on tullut nopeasti arkipäivää.

– Paikallisille asukkaille, työmatkavierailijoille ja turisteille MetaCity Oulu näyttäytyy esimerkiksi sujuvina palveluina ja liikkumisen helppoutena. Yrityksille se tarjoaa muun muassa tuotekehitys- ja innovaatiokumppanuutta sekä testaus- ja kehitysympäristöjä.

Jos kiinnostuit liiketoiminnan kehittämisestä esimerkiksi tekoälyn avulla tai peräti metarversen mahdollisuuksista, kuulet aiheista lisää Future Tech Oulu -tapahtumassa 12.10.

Tässä tärpit Digiviikon muista tapahtumista: