Julkaistu 2.12.2024 maanantai

TE24-uudistus parantaa lähipalveluja – Paikallisia palveluja paikallisiin tarpeisiin

Kuva: TE-uudistuksessa palvelut tuodaan entistä lähemmäksi asiakkaita ja kunnat pääsevät räätälöimään palveluja kuntalaistensa sekä alueen työnantajien ja yritysten tarpeisiin. – Tavoitteena on työllisyyden kasvu, kertovat Jarmo Lauronen ja Tuija Karppila BusinessOulusta.

Ensi vuoden alusta lähtien työllisyys- ja elinkeinopalvelut tulevat lähelle niitä tarvitsevia, kun kunnat alkavat vastata palveluista itse. Yritykset saavat jatkossa yhdeltä luukulta tarvitsemansa neuvontapalvelut, sijoittumispalvelut ja työnvälityspalvelut.

Uudistuksen yleisenä tavoitteena on tehdä työnvälitystä työmarkkinavetoisesti: kouluttaa ja työllistää työnhakijoita niille aloille, joilla on kysyntää. Painopiste tulee olemaan työvoimatarpeen kysynnän kasvattamisessa ja onnistuneessa työnvälityksessä.

– Jotta työllistyminen yrityksiin on ylipäätään realistista, tulee yritysten liiketoiminnan kehittyä kannattavasti ja luoda tätä kautta tarvetta sopivalle työvoimalle. Uudistuksen merkittävimpiä muutoksia nykyiseen toimintaan onkin keskittyä palveluihin, jotka tukevat vahvasti yritysten kasvua ja tarvittavaa uudistumista, toteaa palvelupäällikkö Jarmo Lauronen BusinessOulun yrityspalveluista.

TE24-uudistus ei korvaa seudullisia yrityspalveluja, vaan tuo mahdollisuuden tehdä tiiviimpää ja tuloksellisempaa yhteistyötä työllisyys- ja elinkeinopalvelujen välillä. Elinvoiman vahvistamisen keinot ovat jatkossa yhä vahvemmin kuntien ja työllisyysalueiden käsissä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi riittävän tonttivarannon hankkimista erikokoisille yrityksille tai investointien houkuttelua alueen ulkopuolelta.

– Kuntien yrityspalvelujen asiantuntijat tuntevat suuren osan alueen yrityksistä ja työnantajista ja jopa työnhakijoista henkilökohtaisesti, Lauronen hoksauttaa.

– He ovat jatkossa olennaisessa roolissa yritysten kehittämiseen sekä työnantajien rekrytointiin ja osaamiseen liittyvien palvelutarpeiden löytämisessä ja täyttämisessä.

Osa palveluista keskitetään

Oulun seudun työllisyysalueeseen kuuluvan 11 kunnan kesken tullaan tekemään läheistä yhteistyötä.  Alueen kunnat ovat päättäneet, että lähtökohtaisesti jokainen asukas saa työllisyys- ja elinkeinopalvelut jatkossa omasta kunnasta, mutta osa palveluista tuotetaan keskitetysti.

– Kuntien vastuulla on yrittäjien neuvonta ja ohjaus, aloittavan yrittäjän palvelujen järjestäminen sekä työnvälitys eli yritysten rekrytointipalvelujen tuottaminen. Esimerkiksi starttirahaa voi hakea omasta kunnasta. Oulun seudun työllisyysalueella starttirahapäätökset ja maksatus hoidetaan keskitetysti BusinessOulussa, kertoo palvelupäällikkö Tuija Karppila BusinessOulun Pesti-yksiköstä.

Myös irtisanomis- ja lomautustilanteissa ajankohtaisiksi tulevat muutosturvapalvelut hoidetaan keskitetysti BusinessOulussa tuttujen, TE-palveluista siirtyvien asiantuntijoiden toimesta. Lisäksi BusinessOulu hoitaa kansainvälisiin rekrytointeihin liittyvät palvelut.

Karppila kehottaa olemaan liikkeellä ajoissa ja matalalla kynnyksellä.

– Meihin voi olla yhteydessä heti, kun esimerkiksi muutosturva-asiat nousevat esille. Ratkaisua voidaan pohtia yhdessä sekä yrityksen että työntekijöiden kannalta.

BusinessAsema palvelee työnhakija-, työnantaja- ja yritysasiakkaita

Oulussa työvoima- ja elinkeinopalvelut löytyvät jatkossakin tutusta osoitteesta Uusikatu 52, jossa sijaitsevalla BusinessAsemalla on tarjolla kaupungin työllisyys- ja elinkeinopalvelut sekä paljon muiden toimijoiden tuottamia palveluja. Vetovastuukuntana Oulu tarjoaa myös mm. muutosturvapalvelut ja kansainväliset työnvälityspalvelut Oulun seudun työllisyysalueen 10 muulle kunnalle.

Tavoitteena on edetä uudistukseen asiakaspalvelu edellä niin, että kynnys ottaa yhteyttä on mahdollisimman matala. Yrityksille tarjottavia palveluja on suunniteltu yhdessä yrittäjien kanssa työpajojen ja kyselyjen avulla.

– Vastaamme toiveeseen olla tavoitettavissa ja pitää keskusteluyhteys yllä. Näin pääsemme kehittämään palveluja vastaamaan todellisia tarpeita, Tuija Karppila sanoo.

Oulussa työvoima- ja elinkeinopalvelut löytyvät jatkossakin tutusta osoitteesta Uusikatu 52, jossa sijaitsevalla BusinessAsemalla palvellaan keskitetysti työnhakija-, työnantaja- ja yritysasiakkaita.

Mikä muuttuu Oulun seudun työllisyysalueella, kun TE-palvelut lakkaavat?

Aloittavan yrittäjän palvelut saa omasta kunnasta. Palkkatuki- ja muutosturvapalvelut hoidetaan keskitetysti BusinessOulussa.

Verkkoasiointi pysyy ennallaan. Työnantajien sähköinen asiointi säilyy nykyisessä Oma asiointi -verkkopalvelussa. Työpaikkailmoituksen voi jatkossakin tehdä sähköisesti Työmarkkinatorille, ja avoimesta työpaikasta voi ilmoittaa myös kunnan työvoimapalveluihin. Työmarkkinatorilla voi lisäksi selata työnhakijoiden profiileja.

Työlupa-asiat käsitellään jatkossa kokonaisuudessaan Maahanmuuttovirastossa.

Lue lisää uudistuksesta: tyomarkkinatori.fi/teemasivut/oulunseutu

Oulun seudun työllisyysalueeseen kuuluvat Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala.