Julkaistu 20.11.2023 maanantai

Tuulia, 22, sai töitä Alkosta työkokeilun kautta

Kaksi naishenkilöä töissä Oulun Alkossa

”Se ei ollut meillekään ihan tyypillinen työhaastattelu”, sanoo palvelupäällikkö Salla Sallmén.

Työkokeilu on aina kutkuttava uusi tilanne niin työnantajalle kuin työntekijälle. Tuulia, 22, kuuli mahdollisesta työkokeilupaikasta ensimmäisenä tutultaan.

– Aluksi epäröin, kun sain tiedon työkokeilupaikasta Alkossa. En tiennyt, mitä se tarkoittaa. Mutta onneksi sain paikan, sillä olen todella tykännyt työskennellä täällä, Tuulia kertoo nyt.

Työkokeilu on tarkoitettu esimerkiksi nuorille, jotka vielä etsivät omaa alaansa tai työnhakijoille, jotka ovat olleet pitkään poissa työmarkkinoilta. Kokeilun tarkoituksena on tukea työnhakijaa ja auttaa häntä saamaan töitä.

Työkokeilunsa Tuulia aloitti kesän 2023 kynnyksellä kauppakortteli Pekurin Alkossa Oulussa. Kolmen kuukauden päästä elokuussa hänen sopimuksensa muuttui työsuhteiseksi ja hänet palkattiin Alkon työyhteisöön.

”Hyvää palautetta rekrytoinneista”

Palvelupäällikkö Salla Sallmén kertoo, että Alko on edistänyt monimuotoista rekrytointia jo pitkään. Silti Tuulian työkokeilu ja siitä poikinut työsuhde palveluavustajana on historiallinen teko Alkossa.

Aiemmin tänä vuonna Alko palkkasi palveluavustajia työkokeilun kautta ensin pääkaupunkiseudulla.

– Saimme hyvää palautetta ja kokemusta niistä rekrytoinneista, ja pääsimme tekemään kaksi työkokeilusopimusta Oulussakin.

Työhaastatteluun Tuulia tuli BusinessOulun työhönvalmentajansa kanssa. Hän oli viimeksi tehnyt tarjoilijan töitä kolmisen vuotta sitten, eikä hänellä ollut aiempaa työkokemusta kaupan alalta. Haastattelu oli molemmin puolin jännittävä.

– Se ei ollut meillekään ihan tyypillinen työhaastattelu. Koska työtehtävät, kuten tuotteiden hyllyttäminen, vaativat meillä myös fyysisyyttä, kokeiltiin haastattelussa työtehtäviä myös ihan toiminnallisesti, jolloin työnkuvakin hahmottuu vielä konkreettisemmin, Salla mainitsee.

Sallan mukaan heillä oli alusta saakka ajatus, että työkokeilun jälkeen henkilöt palkataan Alkoon. Työkokeilun aikana työntekijä näkee, mitä työ tulee olemaan ja onko se itseään kiinnostavaa.

”Rohkeasti kohti työkokeilua”

Ensimmäiset työkokeilupäivänsä Tuulia toimi Alkossa työhönvalmentajansa kanssa. Työhönvalmentaja oli mukana päivittäisissä työtehtävissä, kuten hyllyttämisessä. Työhön perehdytys ja kollegoiden sekä esihenkilön tuki oli alusta saakka selkeää ja hyvin hoidettu, Tuulia kertoo.

– Enemmänkin työtunteja voisin tehdä, mutta sitten se vaikuttaisi asumistukeeni, Tuulia toteaa.

Nyt Tuulialla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Palveluavustajana Tuulian työaika on viisi tuntia päivässä, kolmena päivänä viikossa. Se on normaali työaika palveluavustajan tehtävissä Alkossa, sanoo Salla, joka työskentelee Pekurin ja Raksilan Alko-myymälöissä.

– Esihenkilöillä saattaa olla pelkoja, että työkokeilu vaatii enemmän, mutta se ei ole totta. Perehdytyksen jälkeen Tuulia on toiminut erittäin itsenäisesti. Toivonkin, että yhä useampi yritys arvostaisi työelämän monimuotoisuutta ja kokeilisi rohkeasti työkokeilua sekä näkisi sen mahdollisuutena eikä uhkana.

Pääosin Tuulia tekee avustavia tehtäviä, ja vapauttaa näin myymälähenkilöstön aikaa asiakaspalveluun. Tuulia on kuitenkin oppinut tuntemaan muutamassa kuukaudessa myymälän hyvin ja toisinaan vastailee asiakkaiden kiperiinkin kysymyksiin.

”Millainen juoma sopii ruoan kanssa?”
”Mitä samppanjaa kannattaa ostaa lahjaksi?”
”Mistä löytyy se ja se tuote?”

– Muistan jo ulkoa tuotteiden sijainnit suurimmaksi osin, mutta välillä joudun kysymään apua työkaveriltani. He ovat onneksi kaikki todella ystävällisiä, ja työyhteisössämme riittää huumoriakin, Tuulia sanoo.

Rekrytoi vaivattomasti

Tarvitseeko yrityksesi osaavaa työvoimaa, työnantaja? Oletko kiinnostunut rekrytoimaan palkkatuella tai työkokeilun kautta? BusinessOulun asiantuntijoilta saat tukea ja neuvontaa nopeasti.

Kauttamme tavoitat helposti sopivia ehdokkaita – työuran alussa olevista nuorista alan konkareihin sekä kansainvälisiin osaajiin. Voit myös järjestää JobCorner-rekrytointitapahtuman BusinessAsemalla.

Lue lisää maksuttomista palveluistamme Businessoulu.comissa.

Mahdollisuuksien marraskuu nostaa esille työ- ja yrityselämän monet mahdollisuudet. Tämä artikkeli on osa BusinessAseman kampanjaa työnhakijoille, työnantajille, yrittäjille ja kaikille kaupunkilaisille. Löydät marraskuun tapahtumat, valmennukset ja ajanvarauksettomat palvelut osoitteesta businessasema.com/mahikset.