Julkaistu 24.4.2025 torstai

Työllisyyskatsaus maaliskuussa 2025

Tuoreimmat tilastot Oulun sekä Oulun seudun työllisyysalueen työllisyystilanteesta on julkistettu 25.4.2025. Oulun seudun työllisyysalueen muodostaa 11 kuntaa ja kaupunkia, jotka Oulun lisäksi ovat Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Pudasjärvi, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala.

Oulussa oli maaliskuun lopussa 1 776 avointa työpaikkaa. Avoimien työpaikkojen määrä laski edellisestä kuukaudesta 216:lla. Vuotta aiemmin avoimia työpaikkoja oli 3 441. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin kuukauden aikana 1 986.

Oulun seudun työllisyysalueella avoimia työpaikkoja oli yhteensä 2 062. Työpaikkojen määrä laski edellisestä kuukaudesta 336:lla. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin yhteensä 2 240.

Maaliskuun lopussa Oulussa oli 23 197 työnhakijaa. Työnhakijoiden määrä laski 105:llä edellisestä kuukaudesta ja nousi 603:lla vuoden takaisesta. Maaliskuun aikana työnhakunsa päätti eri syistä 1 250 asiakasta.

Työllisyysalueella työnhakijoiden määrä maaliskuussa oli 29 298 ja se laski 254:llä edellisestä kuukaudesta. Työnhaun päättäneitä oli maaliskuussa 1 705.

Kokoaikaisesti lomautettuna oli Oulussa 1 203 henkilöä. Lomautusten määrä laski 120:llä edelliseen kuukauteen verrattuna. Työllisyysalueella lomautettuja oli 1 701, ja määrä laski 214:llä.

Oulun työttömyysaste (työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta) oli 13,9 %. Työttömyysaste nousi 0,9 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta ja laski 0,1 prosenttiyksikköä edelliseen kuukauteen verrattuna. Työllisyysalueen työttömyysaste oli 13,2 ja laski edellisestä kuukaudesta 0,2 prosenttiyksikköä.

Alle 25-vuotiaita työttömiä oli Oulussa 2 371 ja nuorisotyöttömyysaste 17,5 %. Viime vuoteen verrattuna nuorten työttömien määrä nousi 151:llä ja nuorisotyöttömyysaste 0,8 prosenttiyksikköä. Edelliseen kuukauteen verrattuna nuorten työttömien määrä laski 18:lla ja nuorisotyöttömyysaste 0,2 prosenttiyksikköä.

Koko työllisyysalueella nuorten työttömien määrä oli 4 200 ja nuorisotyöttömyysaste 17,3 %. Edelliseen kuukauteen verrattuna nuoria työttömiä oli 38 vähemmän ja nuorisotyöttömyysaste laski 0,2 prosenttiyksikköä.

Oulussa työttömistä 2 969 oli yli 55-vuotiaita. Yli 55-vuotiaiden määrä nousi 13:lla edellisestä kuukaudesta ja oli 324 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yli 55-vuotiaiden työttömien määrä työllisyysalueella oli 5353 ja se laski 49:llä edellisestä kuukaudesta.

Työttömyysetuuden kuntarahoitus

Vuoden 2025 alusta kuntien vastuu työttömyysetuuksien rahoituksesta laajeni. Kunnat rahoittavat työmarkkinatuen lisäksi osan perus- ja ansiopäivärahasta. Kuntien rahoitusosuus alkaa, kun työttömyysetuutta on maksettu 101 päivältä ja kasvaa portaittain työttömyyden pitkittyessä.

Työttömyysetuuden maksuosuuksien muutoksen takia tilastoja rahoituksesta ei toistaiseksi ole saatavilla. Alla oleva raporttinäkymä ei tämän vuoksi ole kuntarahoituksen osalta ajan tasalla.

Pitkäaikaistyöttömiä (työttömyyden kesto yli 12 kuukautta) oli Oulussa maaliskuun lopussa 6 095. Pitkäaikaistyöttömien määrä nousi edellisestä kuukaudesta 64 henkilöllä ja oli 830 henkilöä suurempi kuin vuotta aiemmin.

Pohjois-Pohjanmaan työllisyyskatsaus löytyy TEMin työllisyyskatsaus-sivulta. https://www.tyollisyyskatsaus.fi/graph/tkat/tkat.aspx

Huhtikuun tilastot julkistetaan 22.5.2025.

Nuorisotyöttömyys Oulussa

Nuorten työllisyystilanne on ollut haastava jo useiden vuosien ajan. Oulussa nuorisotyöttömyysaste on noussut 0,8 prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna. Myös valtakunnallisesti nuorisotyöttömyysaste on noussut vuoden takaisesta 12,8 %:sta 14,9 %:iin.

Nuorten työttömyydessä tapahtuu vuoden aikana kausivaihtelua: yleensä keväällä ja alkukesästä työttömyysaste nousee, kun nuoria valmistuu oppilaitoksista ja ilmoittautuu kesätöiden hakijoiksi. Vastaavasti syksyllä työttömyysaste laskee nuorten siirtyessä opiskelemaan.

Vastavalmistuneiden osuus nuorista työnhakijoista on noussut viime vuodesta. Maaliskuussa 2025 nuorista 23 % oli vastavalmistuneita, kun vuotta aiemmin osuus oli 19 %.

BusinessOulun työllisyyspalveluissa nuoria työnhakijoita palvellaan alle 25-vuotiaiden asiakaspalvelutiimissä sekä Byströmin Ohjaamossa.

Byströmin tiimin esihenkilö Heli Haapaniemi kertoo, että Oulun kaupungissa nuorisotyöllisyyden hoidossa panostetaan erityisesti ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.

-Kaupunki tukee työnantajia kesätyösetelillä nuorten työllistämiseksi sekä kaupungin omilla kesätyöharjoitteluilla. Näistä nuoret saavat työelämäkokemusta ja heidän on helpompi jatkossa työllistyä. Ratkaisuja nuorisotyöttömyyden ennaltaehkäisemiseksi mietitään myös yhteistyössä eri toimijoiden, kuten sivistys- ja kulttuuripalveluiden, oppilaitosten, järjestöjen ja Pohteen kanssa.

Nuorten työllisyystilannetta haastaa talouden taantuma. Avoimien työpaikkojen määrä on jo pitkään ollut laskussa.

-Laskusuhdanne näkyy yleensä ensimmäisenä nuorten työttömyysluvuissa. Kun työpaikkoja on vähän, nuorten on entistä haasteellisempaa päästä töihin. Myös vastavalmistuneiden on hankala saada ensimmäisiä työpaikkoja.

-Kaupungin kesätyöpaikkoihin tuli todella paljon hakemuksia, mikä voi kertoa siitä, että kesätyöpaikkoja ei ole ollut yrityksissä auki niin paljon kuin aikaisemmin. Myös korkeakouluopiskelijoiden kesätyöpilotin avoimiin paikkoihin tuli lähes 400 hakemusta, Haapaniemi kertoo.

-Työttömyyttä ei voi hoitaa ilman työpaikkoja, niitä ihan oikeasti tarvitaan.