Julkaistu 28.2.2024 keskiviikko

Työllisyyspalveluja kehitetään ketterästi koko henkilöstön voimin

Kuva: kuvituskuva

Oulun kaupunki on ollut mukana valtakunnallisessa työllisyyden kuntakokeilussa maaliskuusta -21 alkaen yhdessä alueen kuntien kanssa: Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä.

Kuluvan vuoden loppuun kestävän kokeilun tavoitteena on edistää työllistymistä sekä kehittää yksilökohtaisempia, räätälöityjä palveluita työnhakija-asiakkaille mentäessä kohti 1.1.2025 koittavaa työvoimauudistusta. Yksi kokeilussa käyttöönotettu tapa toimia on kiitosta saanut omavalmentaja-malli, jossa työnhakijoita tavataan myös kasvotusten.  

Ensi vuoden alussa TE-toimistojen toiminta lakkaa ja työllisyys- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kuntien palveluiksi. Oulussa palvelujen toteuttamisesta vastaa BusinessOulu -liikelaitos. Uudistuksen myötä Oulun seudun työllisyysalueeseen tulevat mukaan kuntakokeilukuntien lisäksi Pudasjärvi, Utajärvi ja Vaala.

”Mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa löytyy”

Kuvituskuva

Osa työntekijöistä ja työnhakija-asiakkaista on kuntakokeilun myötä siirtynyt jo kuntien työllisyyspalveluiden piiriin. Kuntakokeilussa työskentelevät muun muassa omavalmentajat Paula Jussila ja Pauli Vuorijärvi.

BusinessOululla omavalmentajana ja tiimissään opinnollistamisen mentorina toimiva PaulaJussila on ollut pääosin tyytyväinen kuntakokeiluun siirtymisestä. Ennen siirtymistään BusinessOuluun hän oli omavalmentajana TE-toimistossa. Jussilan työnkuva on säilynyt pääpiirteittäin samana, mutta hän on halunnut ottaa vastuulleen myös uusia osa-alueita.

– Alussa oli haasteita, kun kuntakokeilu oli vielä uusi konsepti, mutta nyt olemme päässeet hyvin liikkeelle. Isoin ero työssäni kuntakokeiluun siirtymisen myötä on, että kaupungilla kehittämistoimintaa on tarjolla niin paljon kuin vain haluaa tehdä eli mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa löytyy. Tykkään ideoida kaikennäköistä ja toiminkin tiimissäni mentorina ja osallistun opinnollistamisen kehittämiseen. Työnkuvaa on mahdollista kehittää monipuoliseksi oman aktiivisuuden myötä, ja työhön saa vaihtelua kehittämistyöllä. Toiminta on kuitenkin täysin vapaaehtoista.

Erityisen tyytyväinen Jussila on työkulttuurin sujuvuuteen.

– Täällä on ketterä työkulttuuri, mikä näkyy esimerkiksi juuri kehittämistyössä. Voimme toteuttaa matalalla kynnyksellä ideoita, ja monet asiat hoituvat suhteellisen helpolla. Myös opiskelun ja töiden yhdistäminen sujuu matalalla kynnyksellä. Suoritan tällä hetkellä opinto-ohjaajan erillisiä opintoja työni ohessa.

Palveluita työllistymisen tueksi on tarjolla paljon

Myös Pauli Vuorijärvi on työskennellyt omavalmentajana sekä TE-toimistolla että BusinessOululla. Hän toimii tällä hetkellä kotoutumistiimissä. Vuorijärven kokemuksen mukaan työllisyyttä edistävät palvelut ja niiden kehittäminen sujuvat kaupungilla hyvin, mutta joissakin asioissa on vielä parannettavaa.

– Tilaratkaisuiden ja teknisten käyttöjärjestelmien kanssa on ollut ongelmia. Lisäksi osa ohjeistuksista on jäänyt epäselväksi etenkin remonttiin liittyen.

Käytännön ongelmista huolimatta Vuorijärvi on ollut tyytyväinen, että lähti kuntakokeiluun.

– Paljon hyvääkin löytyy. Työskentelytapa on hieman erilainen kuin TE-toimistolla, asiakaspalvelu sujuu hyvin ja palveluita työllistymisen tueksi on tarjolla paljon. Etenkin jälkimmäiseen olen tyytyväinen. Pidän työstäni, ja asiakaspalvelu on mukavaa ja onnistunutta.

Myös Jussila on viihtynyt työssään ja tiimissään.

– Olen tykännyt olla täällä. Minulla on tosi mukavia työkavereita, kaikki ovat helposti lähestyttäviä ja ihmisille on helppo mennä puhumaan. Organisaatio on matalahierarkkinen ja ketterä, ja täällä järjestetään paljon erilaisia koulutuksia, joihin voi osallistua. Tiimissäni on hyväksyvä ilmapiiri, ja myös esihenkilötyö toimii hyvin.

Kuntakokeiluun on sisältynyt lukuisia työllisyyspalveluiden uudistuksia, kuten uusi työnhakumalli sekä lakimuutoksia. Jussilalle ja Vuorijärvelle ne ovat kuntakokeilun myötä jo tuttuja. Osa TE24-uudistuksen myötä tapahtuvista uudistuksista, kuten palkkauksen, työnkuvan ja uusien työntekijöiden sijoittumisen muutokset, ovat kuitenkin vielä toistaiseksi auki.