Julkaistu 12.12.2022 maanantai

Virtuaalitaikuri Joni Pakanen valmentaa artisteja tammikuussa

Kiinnostaako virtuaaliesiintyminen?

Esittävää taidetta virtuaalisena on etäyhteydellä järjestettävä valmennuskokonaisuus, jossa käsitellään virtuaaliesitysten suunnittelua ja toteutusta. Valmennus on suunnattu esiintyville taiteilijoille: taikureille, tanssijoille, lavarunoilijoille, stand up -koomikoille, muusikoille, drag-esiintyjille ja muille live-esiintymisiä tekeville artisteille.


Tammikuussa toteutettavasta valmennuksesta vastaa virtuaalitaikuri Joni Pakanen, joka erityisesti koronasulkuaikaan keskittyi virtuaaliesitysten tuottamiseen ja on päättänyt jatkaa edelleen sillä tiellä, koska virtuaalielämyksille on hänen mukaansa selvä tilaus.

”Moni tilaisuus ja tapahtuma tullaan jatkossakin järjestämään hybridinä, myös siksi valmiudet virtuaaliesiintymiseen on hyvä hankkia”, Pakanen korostaa.

”Väitän, että samalla kun virtuaaliesitykset ovat pakottaneet oppimaan uusia asioita niin tekniikan kuin esiintymisenkin suhteen, virtuaalitaikuus on nostanut myös live-esitysteni tasoa”, hän jatkaa.

Kolmiosainen valmennus on tarkoitettu sooloartisteille ja pienille ryhmille. Tavoitteena on madaltaa kynnystä tuottaa elämyksiä virtuaalisesti. Aiempaa kokemusta tai osaamista tekniikan suhteen ei tarvita.

”Virtuaaliesiintyminen ei lopulta vaadi ihmeellistä tekniikkaa, jotta loppukäyttäjälle näkyvä taide on ammattimaista, kuten suuremmissa tuotannoissa. Itse asiassa pieni tuotanto voi toimia yleisön kannalta jopa paremmin, kun esimerkiksi yleisön osallistaminen on ketterämpää.”

Virtuaalitaikuri Pakasen show’ssa yleisö osallistuu halutessaan vaikkapa omalta sohvaltaan avaamalla tietokoneen kameran. Onnekkaimmat voivat saada kutsun avustamaan aivan kuten live-esiintymisessäkin. Samalla yleisö näkee toisensa näytön galleriassa ja voi reagoida tilanteisiin erilaisin emojein tai chatin kautta. Pakanen puhuukin mieluummin elämyksistä kuin esityksistä.

”Virtuaalielämyksessä tärkeintä on huolella mietitty sisältö. Hybridinä järjestetty tapahtuma puolestaan yhdistää paikan päällä osallistuvat ja etäyhteydellä mukana olevan yleisön näyttämällä esityksen screenillä, joka kokoaa koko yleisön yhteiseen tilaan.”

Miten elämyksestä tehdään virtuaalinen?

Ensimmäisellä valmennuskerralla paneudutaan sisältöön ja siihen, miten oma taide muokataan virtuaalitapahtumiin soveltuvaksi.

”Kukin tekee tyylillään, isosti tai pienesti. Tästä valmennuksesta saa eväitä, joilla jokainen pääsee alkuun”, Pakanen vakuuttaa.

Toisessa osiossa käydään läpi erilaisia ja eritasoisia tekniikoita, ohjelmistoja ja alustoja. Pakanen on viimeisen 2,5 vuoden aikana käyttänyt paljon aikaa tekniikan tutkimiseen. Hän on myös mukana kansainvälisessä Inside the Show -koulutusohjelmassa ja sen kehitystiimissä, joten tieto on tuoretta.

Viimeisellä kerralla puhutaan tuotteistamisesta ja liiketoiminnasta, yleisön löytämisestä ja esitysten myymisestä. Virtuaalitaikuri Pakasen esityksiä ostetaan esimerkiksi yritystilaisuuksiin. Erilaisia tapahtuma-alustojakin löytyy maailmalta aina virtuaalisista klubi-illoista lähtien, joten toiminta on helppo skaalata jopa kansainväliseksi.

”Tulemme puhumaan myös tulevaisuuden tapahtumaformaateista. Seuraava askel on metaverse, joten virtuaaliset elämykset ovat artisteille aidosti mahdollisuus uuteen liiketoimintaan”, Joni Pakanen sanoo.

Valmennuksen päätyttyä osallistujat voivat lähteä toteuttamaan omaa virtuaaliesityksen konseptia joko yhdessä Oamkin opiskelijoiden kanssa heidän virtuaalistudiossaan tai BusinessOulun pienessä virtuaalistudiossa.

Lue lisää valmennuksesta ja Joni Pakasesta täältä.