Julkaistu 4.10.2023 keskiviikko

Vuoden 2023 Uusyrittäjän palkinto myönnettiin kenkäkauppa Nubukille

Oulun Uusyrityskeskus palkitsi vuoden 2023 Uusyrityksenä Nubukin, jalkineita ja asusteita Oulun keskustassa myyvän kenkäkaupan. Nubukin yrittäjä ja toimitusjohtaja Johanna Mänty yllättyi iloisesti palkinnosta.

– Tämä oli mahtava yllätys, tuli kyllä aivan puskista. En edes tiennyt, että tällainen palkinto on olemassa.

Männyllä ei ole aiempaa yrittäjyystaustaa, mutta töitä hän on aina ollut valmis tekemään. Hän aloitti työnteon 15-vuotiaana ensin kesätöissä ja ammattiin valmistuttuaan vakituisena työntekijänä, vaihtoi myöhemmin alaa hoitoalalle kouluttauduttuaan lähihoitajaksi, ja vuonna 2012 aloitti myymäläpäällikkönä Sievi Shopissa. Vuonna 2015 hän sai johdettavakseen myös toisen saman ketjun myymälän Oulussa. Koronapandemian myötä myymälöitä kuitenkin jouduttiin sulkemaan. Mänty alkoi miettiä ajatusta yrittäjyydestä.

– Kyllähän se hullulta tuntunut ajatus oli. Ajattelin kuitenkin, että nyt olisi mahdollisuus, sillä olen aina miettinyt, että olisi mahtavaa olla yrittäjä. Minulla oli monta vuotta kokemusta jalkineista ja kenkäkaupan asiakaspalvelusta, ja tiesin liikkeen toimintatavat. Toki yrittäjyys on ollut aiempaan verrattuna uutta ja erilaista.

Yrityksen perustaminen vaati rohkeutta ja kovaa työtä etenkin korona-aikana, ja Mänty sai siihen kannustusta ja tukea niin perheeltään kuin Oulun seudun Uusyrityskeskuksestakin. Uusyrityskeskuksen palveluissa yritykselle laadittiin laskelmia, kuten esimerkiksi talousennuste, ja siellä Mänty sai lisää varmuutta ja uskallusta lähteä perustamaan omaa yritystä.

Nubukissa panostetaan kestävyyteen ja laadukkuuteen

Tällä hetkellä Nubukissa on kolme työntekijää, jotka kaikki työskentelivät yhdessä jo Sievi Shopin aikana. Kivijalkaliikkeen ohella yrityksellä on toiminnassa myös verkkokauppa. Liike panostaa laadukkaisiin ja kestäviin jalkineisiin.

– On ekoteko, kun ostaa laadukkaan tuotteen, vaikka kerralla joutuu maksamaan vähän enemmän. Syntyy vähemmän jätettä, kun tuotteet kestävät pidempään, Mänty sanoo.

Liikkeessä panostetaan koko kehon hyvinvointiin, sillä kengillä on siihen suuri vaikutus.

– Meille on tärkeää, että ihmiset arvostaisivat jalkojansa ja sijoittaisivat omaan hyvinvointiinsa käyttämällä oikean kokoisia ja sopivia kenkiä. Usein jalkoihin sopivien kenkien tarpeeseen herätään vasta sitten kun aletaan huomata jotain ongelmia jaloissa. Se on tapa, joka tulisi muuttaa, kun halutaan vaalia hyvää jalkaterveyttä.

Yrittäjyydessä Mäntyä inspiroivat yrittäjän vapaus sekä asiakkaat.

– Parasta on se, että on vapaus tehdä mitä haluaa ja saa päättää omista ja yrityksen asioista. Meillä on myös ihanat asiakkaat. Paljon käy vakioasiakkaita, mutta myös uutta asiakaskuntaa on tullut viime aikoina.