Julkaistu 4.11.2020 keskiviikko

Yrityksiä kannustetaan yhteistyöhön oppilaitosten kanssa

Oulun seudulla käynnistyy Työn Taitajat -niminen yhteistyön malli, jossa tuodaan yhteen alueen yritykset ja nuoret eri koulutusasteilta. Oppilaitosyhteistyöstä hyötyvät niin langattoman teknologian jättifirma kuin perävaunusäiliöitä valmistava kasvuyritys.

Nokia on jo pitkään osallistunut tempauksiin, joissa teknologia-alaa tehdään tutuksi nuorille. Nokialaiset käyvät säännöllisesti kouluvierailuilla ja vastavuoroisesti koululaiset pääsevät esimerkiksi TET-harjoitteluun Nokialle.

Nyt teknologiafirma on mukana Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen ja BusinessOulun vetämässä Työn Taitajat -toiminnassa.

”Lasten ja nuorten näkeminen opettaa meitä. He osaavat kyseenalaistaa asioita”, sanoo oppilaitosyhteistyöstä Nokialla vastaava teknologiakeskuksen kehityspäällikkö Laura Vähäsaari.

”On helppo harkita ammatteja, joiden edustajia näkee arjessa, kuten opettajia, poliiseja ja lääkäreitä. Mutta insinöörien työ ei samalla tavalla näy. Varsinkin tyttöjen TET-viikolla on tullut reaktioita, että nuoret sanovat, etteivät tienneet tällaista olevan olemassakaan.”

Tässä piilee Vähäsaaren mukaan syy oppilaitosyhteistyölle.

Kaikki alat esiin

Oulussa on yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä tehty aiemminkin juuri ICT-alalla. Nyt yhteistyöhön kutsutaan kaikenkokoisia yrityksiä kaikilta aloilta, jotta nuorten tietämys eri ammateista kasvaisi.

”Mitä paremmin yritykset ovat nuorten suuntaan esillä, sitä paremmin yrityksillä menee”, tietää nuorisovaikuttamisessa pitkään mukana ollut varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen Oulun kauppakamarista. Kauppakamari on Työn Taitajissa yhteistyökumppanina.

Työn Taitajat -toimintaan on ilmoittautunut tähän mennessä nelisenkymmentä oululaisyritystä. Pellikainen sanoo, että mukaan saisi tulla vaikka neljäsataa yritystä.

”Tähän on helppo lähteä ja valita omat keinot yhteistyölle. Se voi olla käynti koulussa, vierailu yritykseen tai jotain muuta.”

Vierailujen lisäksi Työn Taitajissa järjestetään esimerkiksi yhteisiä tapahtumia, joissa eri alojen ammattilaiset kertovat työstään. Koronatilanteen vuoksi uusia keinoja luodaan parhaillaan.

Monimutkainen säiliö vaatii tekijänsä

Oppilaitosyhteistyö on tuttua myös Nordic Tankille, joka niin ikään on Työn Taitajissa mukana. Nordic Tank valmistaa säiliöitä ajoneuvoihin ja teollisuuteen.

Oritkarissa toimiva yritys ottaa harjoittelijoita niin ammattioppilaitoksesta, ammattikorkeakoulusta kuin yliopistostakin. Myös koululais- ja oppilasryhmiä käy säännöllisesti vierailuilla toimipisteellä, jossa ovat saman katon alla sekä tehdas että toimistotilat.

”Monelle tulee yllätyksenä, että Oulussa valmistetaan säiliöajoneuvoja. Tehtaalla käyminen aiheuttaa vieraille vau-efektin. Moni on yllättynyt myös tuotteen laadusta ja tyylikkyydestä. Pintapellit kiiltävät komeasti. Tilamme ovat siistit ja turvalliset”, kuvailee toimitusjohtaja Satu Heikkilä.

Yritys kasvaa mukavaan tahtiin, ja uusia työntekijöitä palkataan keskimäärin kymmenen joka vuosi.

Säiliö oheisvarusteineen on monimutkainen tuote, joten sellaisen valmistamiseen tarvitaan monenlaisia osaajia.

”Meillä on pula työn taitajista. Haluaisin rohkaista nuoria alalle, jolla valmistetaan konkreettisia tuotteita”, Heikkilä toteaa.

Kuva: Nordic Tankilla on tuotannon puolella tarvetta esimerkiksi hitsaajille sekä sähkötöiden, hydrauliikan, pneumatiikan, jarrutöiden ja eristys-pellityksen osaajille. Toimiston puolella tarvitaan muun muassa suunnittelijoita, myyjiä, ostajia ja taloushallinnon osaajia. Kuva: Nordic Tank