Julkaistu 2.3.2022 keskiviikko

Yrityskummi on pienyrittäjän luottopari

Yrittäjä on usein yksin päätöstensä ja ideoidensa kanssa. Silloin paras tuki ja sparraaja on rinnalla pitkin matkaa kulkeva, kokenut mentori. Tuunauskaupan Sari Tolosen ja Teresa Törmäsen luottomies on yrityskummi Risto Nummela.

Tuunauskauppa myy nimensä mukaisesti tavaroiden tuunaamiseen liittyviä tarvikkeita ja maaleja. Tarjolla on myös opastusta ja kursseja sekä tuunattuja huonekaluja ja pienimuotoisia asiakastöitä. Ostaja voi tehdä hankintansa verkkokaupasta tai kivijalkamyymälästä Oulun keskustasta.

Myymälässä järjestettäviin Tuunausiltoihin voi tuoda mukanaan vaikkapa valmiiksi hiotun tuolin tai pienen pöydän, jonka työstämiseen saa ohjeet ja tarvikkeet paikan päältä.

Aloittaville yrittäjille oli itsestään selvää, että apua tarvitaan ja sitä pyydetään.

”Risto löytyi, kun otimme yhteyttä Suomen Yrityskummeihin. Hän on ollut mukana alusta lähtien”, Törmänen selvittää.

”Parasta meidän kummissamme on, että sen sijaan että vain kehottaisi tekemään jotain, Risto osallistuu itse aktiivisesti ideointiin”, hän kehuu.

”Saamme yrityskummilta myös käytännön neuvoja, jotka auttavat meitä”, Tolonen lisää.

Risto Nummelan oma työtausta on pankkimaailmassa ja työskentelyssä erilaisten yritysten kanssa, joten hän tuo Tuunauskaupalle monipuolista tietämystä liiketoiminnasta.

”Mentoritoiminnassa molemmat osapuolet oppivat toisiltaan. Olen aidosti kiinnostunut erilaisista yrityksistä ja haluan auttaa yrittäjiä toiminnan kehittämisessä”, hän kertoo.  

Risto Nummelan mielestä halu auttaa kuuluu yrityskummin tärkeimpiin ominaisuuksiin.

Yhteistä pohdintaa

Tyypillisesti yrityskummeilta pyydetään apua myynnin parantamiseen, asiakasymmärryksen lisäämiseen tai talouden hallintaan. Jaksaminenkin on monesti lujilla.

Maksuttomuuden lisäksi yrityskummitoiminnan perustana on ehdoton luottamuksellisuus, jota Nummela korostaa:

”Emme koskaan kerro yrityksen asioita eteenpäin. Päätökset tekee aina yrittäjä, ja monesti jo puhuminen ja asioiden läpikäyminen auttaa selkiyttämään ajatuksia.”

Vasta puolitoistavuotiaan Tuunauskaupan polku ei ole pandemia-aikana ollut kivetön, niin kuin arvata saattaa.

”Erilaiset kurssit ja pajat ovat hakeneet suuntaansa. Tuunausiltojen järjestäminen etänä on haasteellista ja vaatisi paljon ennakkojärjestelyjä, jotta opastaminen onnistuisi”, naiset pohtivat.

Toisaalta korona-aika on myös kasvattanut kysyntää käsillä tekemiseen liittyville tarvikkeille ja opastukselle. Se ainakin on varmaa, että käsillä tekeminen on myös tuunauskauppiaiden työn suola, joten asiakkaiden opastamista ja kurssittamista halutaan tehdä jatkossakin. Yhdessä yrityskummin kanssa nyt pohditaan, mihin markkinointia voisi suunnata ja millainen toiminta on myös taloudellisesti kannattavaa.

Haluatko yrityksellesi Yrityskummin? Voisitko itse alkaa Yrityskummiksi?

Tule käymään BusinessAsemalla, jossa Yrityskummit ovat tavattavissa torstaisin klo 8–9. Voit myös täyttää hakulomakkeen osoitteessa yrityskummit.fi tai ottaa yhteyttä aluekummi Risto Nummelaan, risto.nummela@yrityskummit.fi.

Lue lisää yrityskummitoiminnasta osoitteesta www.yrityskummit.fi

Pääkuva: Teresa Törmäsen (vas.) ja Sari Tolosen keskellä seisova Risto Nummela on tärkeä apu Tuunauskaupan kehittämisessä.