Julkaistu 11.2.2022 perjantai

Älyä kokkeilla

Kirjoittaja: Pirjo Koskiniemi

Kaiken muun toiminnan, tohinan ja tapahtumien lisäksi BusinessAsema on myös älykäs kiinteistö*, joka toimii kokeilualustana. Siis mitä? Kokeilualusta. Paikka, jossa voi kokeilla ohjatusti. Taloon tullessa ei tarvitse osata kokeilla, vaan käytössä on BusinessOulun palvelut ja asiantuntijat.

Kokeilu, kysely, kokeileva kehittäminen, testaaminen, pilotointi, yhteiskehittäminen, asiakasymmärrys, käyttäjäkokemus, kuntalaislähtöisyys, nopea kokeilu, jatkuva kehittäminen, kuntakokeilu, prototypointi, palaute… Vähemmästäkin alkaa päätä särkeä. Mutta ei näihin kannata kompastua, alan termistö on viidakkoa ja käsitteiden käyttö villiä. Itse asia on kuitenkin selvä. Aina kannattaa kokeilla.

Varttuneempi väki toki saattaa muistaa viime vuosituhannelta pullakuskiparivaljakon Valtonen ja Järvenpää lausahdukset kokeilemisen kannattavuudesta, mutta jääkööt ne itse kunkin huumorin koeteltavaksi. Sanoisin, että parempi kuitenkin kokeilla kuin katua!

Mitä se kokeileminen sitten on? Se ei ole sama asia kuin pilotointi. Eniten se on oppimista. Pilotointia voi pitää viimeisenä varmistuksena tuotteen toimivuudesta, mutta kokeilemisen tarkoitus on saada oppia jo ennen sitä. Kokeileminen on tuotteeseen tai palveluun liitettyjen oletusten testaamista aidossa tai melko aidossa ympäristössä ja oikeiden käyttäjien kanssa. Tarkoituksena on löytää jotakin sellaista, joka on suunnittelupöydällä voinut jäädä huomaamatta. Tuote on sinänsä mitä mainioin, mutta miksi ihmiset ei tykkääkään käyttää sitä niin kuin oletettiin?  

Kokeilu ei siis ole vain teknisen toteutuksen tutkimista: mistä saa sähköä, liikkuuko data? Kokeilussa mukana on ihmiset. Käyttäjät. Asiakkaat.

Epäonnistumista ei kokeillessa tarvitse pelätä. Kokeilu voi epäonnistua vain, jos siinä ei opita mitään. Se lienee lähes mahdotonta. Ei ole kokeilun epäonnistumista, jos tuloksena saadaan, että homma ei toimi oletetusti. Tulipahan kokkeiltua – eikä mennyt hirveästi euroja hukkaan.

Kainuun murteessa on hieno joka paikkaan sopiva verbi kopasta. Pullakuskisukupolvi muistaa ajan, jolloin kopastiin onko joku kotona. Silloin, kun soittajan ei ikinä tarvinnut kysyä, ”Moi, missä oot?” Kokeilu ei kuitenkaan ole vain pikainen kysäisy. Kokeilun tavoite ja tulosodotus pitää olla kirkkaana mielessä, ja niitä voidaan yhdessä kirkastaa ennen kuin ruvetaan kokeilemaan. Mikä on se kysymys – olettamus – johon vastauksia kokeilemalla haetaan? Mihin tulosta hyödynnetään? On myös mietittävä miten käyttäjien kokemukset kerätään ja miten kokeilua arvioidaan. Ettei se jää pikaiseksi kopaisuksi.

Mutta aina voi kokeilla uudestaan.

*) BusinessAseman tiloja käyttävät monenlaiset ihmiset, ja rakennus tuottaa kiinteistödataa kokeilujen avuksi. 120 sensoria mittaa läsnäoloa, täyttöastetta, kävijämääriä, ilmanlaatua ja lämpötilaa. Dataa kertyy myös valaistuksesta, tilavarauksista, saniteettiratkaisuista, infotauluista yms. Suurin osa datasta on reaaliaikaisesti nähtävillä Empathic Building -digikaksosessa ja saatavilla Azure-tietoaltaan kautta.