Julkaistu 19.3.2024 tiistai

Paikallinen yrittäjä on vastuullisuutta ja osa kulttuuria

Kirjoittaja: Minna Rautio

Tuttu-yrittäjä kysyi kesällä 2022 Mannerheimin puistossa kuluttajilta, mitä heille tulee mieleen sanasta paikallisuus. Vastauksia saimme paljon ja niissä toistuivat sanat luotettavuus, lähellä, tuttu, turvallinen, pieni, kotoisa, koti, palvelu, käsintehty, aito, läheinen, lähellä tuotettu, lähiruoka, lyhyet välimatkat, huolenpito, yhteisöllisyys. 

Paikallisuus on siis paljon. Paikallisuudessa on syvää tunnetta, joka ilmenee niissä sanoissa, joissa osoitetaan paikallisuuden olevan lähellä kotia, se on kotoisa, aito ja se koetaan huolenpitona. Paikalliset palvelut ovat merkityksellisiä, vaikka me emme niitä aina tiedosta näin syvällisesti.

Paikallisten yritysten merkitys on suuri työpaikkojen luojana, hyvinvoinnin mahdollistajana sekä elinvoiman kehittäjänä. Kuitenkaan ne eivät ole pelkästään taloudellista hyvinvointia tarjoavia tahoja. Paikalliset palvelut myös muokkaavat ja heijastavat yhteisön kulttuuria, arvoja ja perinteitä.

Olemme Oulussa ja Oulun seudulla rikkaita, sillä meillä on paljon yrityksiä, jotka ovat syvälle juurtuneita alueemme kulttuuriin. Meillä on yrityksiä, jotka tarjoavat tuotteita ja palveluita, joista heijastuu paikalliset perinteet. Meiltä löytyy esimerkiksi ruokakulttuuria, käsityötä ja designia ja nämäkin palvelut edistävät meidän yhteisön identiteettiä sekä kulttuurista monimuotoisuutta. Meillä on suuria ja pieniä yrityksiä, jotka ovat palvelleet Oulun seutua vuosikymmeniä. Löytyy jopa sellaisia, joiden palvelut ulottuvat yli sadan vuoden päähän. Tällaista intohimoa ylisukupolviselle yrittäjyydelle on syytä arvostaa.

Käyttämällä paikallisia palveluita, edistämme toimillamme alueen taloudellista itsenäisyyttä sekä omavaraisuutta. Alueen taloudellinen vauraus mahdollistaa meille kehitystä, jolla voimme vaikuttaa tulevaisuuteen. Omavaraisuus on kaikille yrittäjille sekä julkiselle sektorille tärkeää globaalien haasteiden, taloudellisten laskusuhdanteiden sekä myös mahdollisten ympäristökriisien aikana. Paikallisten palveluiden käyttäminen antaa turvaa ja vahvuutta myös vaikeiden aikojen selättämiselle.

Paikallisen yrityskulttuurin vahvistamisen suurimpia etuja on paikallistuntemus. Usein innovaatioiden ja yrittäjyyden eturintamasta löytää paikalliset yrittäjät kehittämässä tuotteita tai palveluita, jotka vastaavat paikallisten kuluttajien tarpeisiin ja toiveisiin.

Täytyy huomata, että paikalliset yritykset eivät ole ainoastaan yhteisön taloudellisen kehityksen kannalta merkittäviä. Yritysten merkitys on monimuotoinen ja vaikuttaa laajasti yhteisöihin ja ympäristöön.  Paikalliset yritykset ovat erittäin tärkeä osa yhteisön kulttuurisen ja sosiaalisen elämän edistäjiä, vahvistaen paikallista yhteenkuuluvuutta. Kannattaa jokaisen poiketa aamukahvilla vaikkapa Kauppahallissa ja nähdä Oulun yrityskulttuurin juuret myös kohtaamispaikkana ja sosiaalisen elämän keskipisteenä. Katsokaa paikallispeleissä mainoksia. Tauluissa näkyy paikallisten yrittäjien merkitys urheilun mahdollistajana. Merkitys on suuri ja etenkin lasten ja nuorten harrastuksissa merkitys yritykselle on varsin vähäinen, mutta urheilijalle itselleen, sillä on valtava merkitys.

Aina, kun käytämme paikallisten yrittäjien palveluita, raha pysyy paikkakunnalla, tukee paikallisia yrityksiä, yhteisöjä, luo työpaikkoja ja edistää alueen taloudellista kestävyyttä. Mitä vahvempia ja omavaraisempia kykenemme olemaan, sitä valmiimpia olemme kohtaamaan haastavia aikoja.

Milloin sinulla on ollut tilanne, että olet ostanut verkkokaupasta ulkomailta tai muualta Suomesta, vaikka saman tuotteen tai palvelun olisit saanut paikkakunnalta?  Vastuu palveluiden säilymisestä ja kehittymisestä on myös meillä kuluttajilla.

Luodaan yhdessä lisää työpaikkoja ja vaurautta Ouluun ja Oulun seudulle!

Minna Rautio
Tuttu-yrittäjä palvelupäällikkö