Julkaistu 1.2.2022 tiistai

Mobiilityöläisen arki kulkee laukussa 

Kirjoittaja: Sirpa Vepsä

Minulla on oma työpiste, säädettävä pöytä ja satulatuoli. Ympärillä avara avokonttori. Ei valittamista. Miksi kuitenkin löydän usein itseni BusinessAseman kaikille avoimista työtiloista mukanani läppäri ja ehkä kuulokkeet?  

Joskus, kun on hyvä flow päällä ja asiat valmiiksi pohdittuina, läppärin sijainnilla ei oli niinkään väliä. Tai ei ainakaan ennen kuin fasettilukko ilmoittaa tulostaan ja huomaa unohtuneensa jonnekin kokoushuoneen ja oman pulpetin välille hoitamaan ”vain yhden pikku jutun” kummallisessa asennossa läppäriä kannatellen. Tässä vaiheessa ymmärtää kyllä oman työpisteen harkitun ergonomian tuoman hyödyn. 

Toisinaan taas ajatus ei tahdo lähteä lentoon. Käyn keittämässä kupin teetä. Kirjoitan jotain. Häiritsen naapuria. Ajatukset karkaavat, lähtevät lentoon aivan väärään suuntaan. Tee jäähtyy. Tässä vaiheessa kerään ehkä kamppeet ja siirryn BusinessAsemalle, joka onneksi löytyy ihan läheltä. 

BusinessAsemalla on avointa työtilaa ravintolasalissa sekä pirtsakoissa looseissa. Kun tulen paikalle, näen heti, että ikkunan viereiset ravintolapöydät ovat houkutelleet muitakin pikkupalavereihin ja muutama läppärikin on käytössä. Voi ei, kaikki loosit on varattu ja porukoilla tuntuu olevan kadehdittavan hauskaa! 

Mutta ei hätää. Aina on tilaa vielä yhdelle, jolle riittää wifi. Istun tyhjään pöytään, katsahdan ympärilleni ja avaan läppärin. Ympärillä käy puheensorina, ei häiritse yhtään. Alan naputella: Tähän tulee hyvä otsikko…  

Tietotyöläisenä olen siitä onnellisessa asemassa, että lähin työkaverini kulkee kainalossa. Se ei kuitenkaan korvaa kontakteja, joita avoimissa työtiloissa voi tulla vastaan yllättäenkin. Olen tavoitettavissa riippumatta siitä missä istun. Ja jos tarvitsen ideointikaverin, hänelläkään ei yleensä ole mitään sitä vastaan, että istahtaa samaan pöytään BusinessAsemalla. 

 Coworking on muutakin kuin muotisana: se on inspiraatiota, yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta.