Julkaistu 27.10.2022 torstai

Työnhaku helpommaksi?

Kirjoittaja: Sari Kauppila

Työnhakuun liittyvät artikkelit ja hakijoille tehdyt kyselyt toistavat samaa kaavaa. Työnhakijoita turhauttavat hankalat hakulomakkeet sekä pitkät ja monivaiheiset hakuprosessit, eikä työnantajien ghostaus tunnu myöskään mukavalta. Ymmärrettävästi.

Mikäli osaa astua työnantajan saappaisiin, hoksaa ettei rekrytointi ole helppoa heillekään. Jokainen yritys haluaa sen juuri heille sopivan työntekijän. Sen, jonka osaaminen istuu avoimeen tehtävään ja joka sujahtaa työkulttuuriin kuin itsestään. Virherekrytointi tulee kalliiksi.

Ennen vanhaan saattoi vain kävellä työpaikan ovelle kyselemään hommia ja sille tielleen jäi. Aivan niin helppoa ei enää ole. Tuskin siitä mitään tulisikaan, jos kaikki työnhakijat ryntäisivät ennalta ilmoittamatta toimitusjohtajien juttusille.

Voisiko työnhausta silti tehdä helpompaa? Onko jokaisen rekryn yhteydessä pakko laittaa CV, hakemus ja ehkä vielä soitto perään, jotta jäisi paremmin mieleen. Ja sen jälkeen ristiä sormet ja toivoa parasta?

Hakupapereiden merkitystä on alettu työnantajienkin puolelta kyseenalaistaa. Syksyn Fakta-lehdessä (Kauppalehti Fakta nro 9/2022) peräänkuulutettiin motivaatiokirjettä. Hakemuksella ei ole mitään virkaa, jos siinä toistetaan samat asiat kuin ansioluettelossa. Vapaamuotoisella kirjeellä voi kertoa paljon enemmän. Miksi haluaa työskennellä juuri siinä yrityksessä ja mitä arvoa omalla osaamisellaan voisi sinne tuoda. Se onkin jo eri juttu kuin pelkkä osaamisen ja kokemuksen luettelointi.

Jospa jätetään hakemusdokumentit kokonaan pois?

Formaalin hakumenettelyn virallisine dokumentteineen voi jättää kokonaan poiskin. Näinhän toimitaan rekrymessuilla. Parhaimmillaan prosessi on kitkaton: käydään keskustelu avoimista paikoista, huomataan että tässähän on match, vaihdetaan yhteystiedot ja sovitaan suoraan virallisempi haastatteluaika. Ehkä jo seuraavalle päivälle.

Messuja on kuitenkin vain harvakseltaan. Tulisi löytää uusia tapoja kohtauttaa työ ja tekijä. BusinessAsemalla on jo pari vuotta pyöritetty Job Corner -konseptia. Kerran viikossa paikalla on työnantaja, joka on rekrytoimassa tekijöitä avoimiin paikkoihin. Työnhakijan tehtävänä on varata haastatteluaika ja tulla paikalle. Kovin paljoa helpommaksi ei työnhakua voi tehdä?

Vai voiko? Monenlaisia ideoita on pyöritelty, ja osaa niistä testataan tämän syksyn ja ensi kevään aikana BusinessAsemalla. Jo aiemmin on kokeiltu, toimisiko yritystapahtuman kyljessä rekrytilaisuus. Todistetusti toimii, tästä on kokemusta Pohjoinen Teollisuus -tapahtumasta.

Samaa kokeilemme myös muissa tapahtumissa, kuten marraskuun SLUSH official side eventissä BusinessAsemalla. Työnantajille vinkkinä, että järjestämme teille sinne ständipaikat ja odotamme viime vuoden tapaan paikalle runsain mitoin korkeakouluopiskelijoita. Jos alkoi houkuttaa, niin tästäpä ilmoittautumaan: https://www.lyyti.in/Slush_side_event_rekrytapahtuma_BusinessAsemalla_2796

Auta meitä tekemään asiat paremmin!

Kuulisimme mielellämme sekä yritysten, että työnhakijoiden ajatuksia ja ideoita. Onko villejä ehdotuksia, miten julkinen taho voisi työllistämisessä ja työllistymisessä auttaa? Miten sinä työnhakijana koet messut ja rekrytilaisuudet, oletko kaivannut jotain uutta ja erilaista? Entä työnantajan saappaissa oleva, mikä on ollut paras tapahtuma ikinä rekrytoinnin kannalta ja miksi?