Julkaistu 22.2.2022 tiistai

Näin maailma avautui kaikille

Kirjoittaja: Eija Hämäläinen

Miten ihmeessä kansainvälistä kauppaa voi tehdä tapaamatta asiakkaita kasvotusten? Vientivetoinen Suomi oli hetken hämillään keväällä 2020, mutta toipui nopeasti koronapandemian tuomasta shokista. Osaamme jo sujuvasti avata ”tiimssit” ja ”zuumit” ja hoitaa uusasiakashankintaa, asiakasneuvotteluita ja partneriverkostoa tuijottamalla tietokoneen ruutua pukupaita päällä ja verkkarit jalassa.

Virtuaalisuus on demokratisoinut yritysten kansainvälistymistä. Ennen koronaa kansainvälisille messuille osallistuivat vain ne, joilla olisi siihen varaa. Nyt virtuaalimessuille ja yritysten Tinder-tilaisuuksiin osallistuvat niin toiminimiyrittäjät, startupit kuin pörssifirmat. Ei enää kalliita matka- ja majoituslaskuja. Ei osaston rakennuttamista. Ei turhautumista messujen hiljaisina tunteina.


Korona on häivyttänyt myös kulttuurieroja. Neljän seinän sisälle lukitut liike-elämän asiantuntijat ovat kaikkialla maailmassa jakaneet nykivien videoiden, sotkuisten työhuoneiden ja alati muuttuvien koronasääntöjen tuskaa. Tuo tuska on yhdistänyt meitä ruotsalaisiin, saksalaisiin, britteihin ja kanadalaisiin tehokkaammin kuin yksikään kulttuuritietoisuutta lisäävä valmennus.


Työssäni Oulu Automotive Cluster ekosysteemin vetäjänä olen iloinnut siitä, miten kansainvälisten suhteiden rakentaminen ja hoitaminen on suoraviivaistunut. Annan esimerkin. Kollegani Heini Malm lähetti sähköpostin espanjalaiselle yritysklusterin vetäjälle ja pian olimme verkkotapaamisessa tutustumassa toistemme tiimeihin ja toimintaan. Espanjalaiset innostuivat oululaisesta osaamisesta ja halusivat heti sopia jatkopalaverin. Nyt suunnittelemme delegaatiomatkaa Espanjasta Ouluun ja oululaisten yritysten vastavierailua Espanjaan. Kaikki tämä tapahtui muutamassa kuukaudessa.


Oulu Automotive Cluster on loistava esimerkki siitä, miten BusinessOulu on voinut auttaa yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään koronasta huolimatta. Olemme ottaneet aktiivisesti yhteyttä autobrändeihin, autoteollisuuden alihankkijoihin ja toisiin yritysklustereihin meillä ja maailmalla. Tavoitteemme on auttaa yrityksiä löytämään asiakkaita ja yhteistyökumppaneita – tässä työssä olemme myös onnistuneet. Ennätyksemme on 9 kuukautta: siinä ajassa yhdistimme oululaisen teknologiayrityksen autovalmistajaan ja yritys neuvotteli ensimmäisen sopimuksen pilottiprojektista. Oululainen yrittäjä sai lentävän lähdön toimialalle, jolta sillä ei ollut aikaisempaa kokemusta ja joka yleensä edellyttää vuosien myyntityötä. Millaisen lentävän lähdön sinä haluaisit liiketoiminnallesi?