Julkaistu 30.10.2023 maanantai

Yrityskummitoiminta Pohjois-Pohjanmaalla

Kirjoittaja: Risto Luttinen

Suomen Yrityskummit ry on valtakunnallinen järjestö, joka on toiminut  Suomessa jo kymmeniä vuosia. Toiminta on jaettu 22 alueeseen, joista Pohjois-Pohjanmaa on yksi suurimmista sekä alueellisesti että toiminnallisesti.

Alueemme aktiivitoiminta käynnistyi 2010 luvun alussa, jolloin aluekummiksi valittiin Kaarlo Nurmiranta, joka teki erittäin hyvää työtä toiminnan kehittämiseksi. Kaarlo on nykyään koko Suomen hallituksen puheenjohtaja. Itse toimin välillä myös aluekummina ja nykyään koko alueen toiminnasta vastaa aluekummina Risto Nummela.

Viime vuosi oli Pohjois-Pohjanmaan alueen menestysvuosi, hoidimme paljon asiakkuuksia, meille tuli uusia yrityskummeja, myös nuorempia ja meitä onkin nykyään jo viitisenkymmentä. Kummien tietotaito on todella hyvää luokkaa. Meidät valittiin vuoden parhaaksi alueeksi ja saimme myös vuoden yrityskummipalkinnon.

Mitä se yrityskummitoiminta sitten on?

Se on lyhyesti sanottuna yrityskummiasiakkaan kuuntelemista, sparraamista ja myötäelämistä. Autamme yrittäjää menestymään ja sitä kautta koko yhteiskuntaamme. Toimintamme on luottamuksellista (ellei yrittäjä halua tehdä siitä julkista). Se on myös maksutonta vapaaehtoistyötä. Kummia voi hakea matalalla kynnyksellä kuka yrittäjä tahansa, hakukaavake löytyy kotisivuiltamme www.yrityskummit.fi

Sieltä löytyy myös yrityskummiksi haluavalle kaavake. Olemme kuunnelleet ja auttaneet tuhansia eri alojen yrittäjiä/yrityksiä Suomessa ja satoja Pohjois-Pohjanmaalla. Asiakkaina on yhden ihmisen yrityksistä kymmenien työntekijöiden yrityksiin.

Yrittäjä, kun tarvitset ulkopuolista kuuntelijaa ja vinkkien antajaa, niin rohkeasti hakemusta sisään, tai jos haluat kummiksi, niin toimi samoin. Yrittäjä on monesti yksin, ei tarvitse olla! Kotisivuiltamme löydät paljon vastauksia toiminnastamme.

Menestys ei tule itsestään – se vaatii kovaa työtä, innovatiivisuutta ja ripauksen onneakin. Yrityskummi on vapaaehtoinen ystäväsi ja asiantuntija.

Miten osaavia yrityskummimme ovat?

Kummit ovat pääosin yritys- ja liike-elämän ammattilaisia. Kokemusta löytyy mm. palvelualojen-, kansainvälistymisen-, rahoitus-, markkinointialan-, henkilöstöpolitiikan-, it-alan jne osa-alueilta. On nykyistä ja entistä yrittäjää, pankkialan henkilöitä, yhteiskunnallisten asioiden hoitajia, sarjayrittäjiä, yrityskouluttajia eli monenmoista osaamista. Ikärakenne on myös laaja, monet ovat lopettaneet yritystoiminnan tai jääneet eläkkeelle ja haluavat jakaa kokemustaan ja osaamistaan. Osa on vielä työelämässä täysin mukana ja nuorin kummimme on 38-vuotias.

Koulutuksemme: Meillä on kolmiosainen yrityskummiakatemia koulutus, erilaiset webinaarit, kuukausikokoukset jotka takaavat hyvin nykyajan vaatimukset entisten osaamisten lisäksi. Kokemusten mukaan suurin osa hoitamistamme caseista ovat olleet menestyksekkäitä, toki joukkoon mahtuu monenlaisia yrittäjiä ja yrityksiä. Saamamme palaute asiakkailta on ollut todella hyvä, NPS luku yli 70 %. Kysymme näitä joka vuosi ja tässäkin alueemme on ollut ihan kärkijoukoissa. Meitä haetaan avuksi monenlaisiin haasteisiin, kuten talouteen, markkinointiin, henkilöstöpolitiikan hoitoon, asiakaspalveluun ja asiakasmäärien kasvattamiseen.

Risto Luttinen
yrityskummi