Julkaistu 24.3.2023 perjantai

Kesätyönä oma yritys

Kirjoittaja: Vilma Rissanen

Kun mietimme kesätöitä, usein ensimmäinen ja ehkä ainoa ajatus on, että menisimme jollekin töihin. Katsotaan työnhakusivustoilta auki olevia kesätyöpaikkoja, lähetetään hakemuksia ja toivotaan että paikka aukeaisi. Jos työpaikkaa ei kuitenkaan kesäksi löydy mielessä ei ehkä käy, että on mahdollista työllistää myös itse itsensä. Jos ei menisikään kenellekään töihin vaan lähtisikin kokeilemaan kesän ajaksi millaista on olla yrittäjä. Yrittäjyyden etuutena on mm. se, että saat itse päättää mitä töitä teet, kenen kanssa ja milloin töitä teet. Yrittäjänä voit itse määritellä oman työsi alusta loppuun asti. Jos olet iltavirkku, keskitä työsi iltoihin. Haluaisitko työskennellä kesän kaverisi kanssa? Perustakaa yritys yhdessä!

Yrittäjyys voi hyvin tuntua pelottavalta tai vaikealta, mutta sitä varten meillä Oulussa on nuorille suunnattu Kesäyrittäjä-ohjelma. Kesäyrittäjä-ohjelma on 17-29 -vuotiaille nuorille kesään ajoittuva yrittäjyysohjelma, jonka tavoitteena on tarjota vaihtoehto perinteiselle kesätyölle yrittäjyyden muodossa. Yrittäjänä voit siis itse päättää mitä haluaisit kesän ajan tehdä työksesi. Olisiko se esimerkiksi siivousta, ruohonleikkuuta, somesisällöntuotantoa, oma kahvila tai kioski vai kenties vaikka oma vaatebrändi? Yrittäjänä vain mielikuvitus on rajana. Yritysideasi voi olla jotain, mitä haluat testata vain kesän ajan tai mahdollisesti lähteä kasvattamaan ihan täysipäiväiseksi työksi. Ohjelmassa on hyvä mahdollisuus testata matalalla kynnyksellä omaa liikeideaa käytännössä.

Kesäyrittäjä-ohjelma tarjoaa nuorille oman kesäyrittäjämentorin, joka on koko kesän ajan apuna ja tukena yritykseen ja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa. Joten yksin ei tarvitse jäädä! Myöskään ei tarvitse tietää mitään yrittäjyydestä hakiessasi ohjelmaan. Aloitamme toukokuussa sparrausviikoilla, joista saa hyviä vinkkejä yrittäjyyden alkutaipaleelle. Kaikki 17-24-vuotiaat oululaiset opiskelijat voivat hakea Oulun kaupungin tarjoamaa kesäyrittäjätukea, joka on 320 euroa. Kesäyrittäjätuki on tarkoitettu avuksi mm. yrityksen alkuinvestointeihin kuten markkinointiin, laitteisiin ja materiaalihankintoihin. Lisää kesäyrittäjätuesta ja sen ehdoista löydät ohjelman nettisivuilta. Yritystoiminnan kuluihin voi hakea rahoitusta myös Oulun seudun Nuoriso Leaderiltä. Rahoitus on tarkoitettu 13-25 –vuotiaille nuorille ja se on tarkoitettu yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen liittyviin kuluihin. Tuki on 100-500€/projekti ja tukea myönnetään 90-100% kustannuksista. (lue lisää Etusivu | Nuoriso Leader)

Kesäyrittäjä-ohjelman nettisivuilta löydät lisätietoa ja hakulomakkeen, jolla voit hakea mukaan ohjelmaan. (www.kesäyrittäjä.fi). Haku ohjelmaan on auki 7.4. asti. Tervetuloa mukaan!