Julkaistu 17.2.2022 torstai

Kohti ensimmäisiä työkokemuksia

Kirjoittaja: Mirja Kaartinen

On taas se aika vuodesta, kun kesätöitä etsitään kuumeisesti. 

Joskus kodin ja koulun tuki nuorelle on ensiarvoisen tärkeää ja rohkaisee nuorta tarttumaan puhelimeen tai kirjoittamaan sähköpostin omasta osaamisestaan ja kiinnostuksestaan. Kun työkokemusta ei ole kerennyt vielä karttua, kiinnostuksella ja innolla on paljon merkitystä. 

Kaikki työkokemus on arvokasta ja rakentaa osaltaan nuoren tulevaisuutta. Kertyvällä työkokemuksella on iso vaikutus- CV:n kaunistamisen lisäksi työkokemus osoittaa, että nuori on aktiivinen ja ottaa vastuun omista tekemisistään. 

Työnantajilla on valtava vastuu ensimmäisten työkokemuksien luomisessa. Turvallinen työympäristö, jossa saa opetella työelämän sääntöjä, on nuorelle lottovoitto. Erilaisissa työyhteisöissä voi oppia paljon- tekemään ja ajattelemaa kenties eri tavoin.

Meillä 4H:ssa nuorten työllistymisen edistäminen on yksi perustehtävistämme. Muun muassa Ysit töihin- hankkeen tiimoilla koulutamme oululaisia ysiluokkalaisia Ajokortti työelämään- koulutuksilla, jonka avulla nuori saa työkaluja työnhakuun ja työntekoon. Työllistämme myös itse kesätyöntekijöitä leireille sekä Helppi-työntekijöiksi. Helppi on hallinnoimamme työpalvelu. Koulutamme nuoret siivous,- lastenhoito,- pihatyö,- ja petsittertehtäviin, jonka jälkeen he voivat ottaa tilauksia tuntitöinä vastaan. Kun asiakas saa puhtaat ikkunat Helppi-nuoren toimesta, hän kertoo siitä todennäköisesti henkilölle myös kaverilleen, jonka kynnys tilata Helppi-palvelua on tällöin matala. Nuorten omalla aktiivisuudella on iso merkitys- aloitteleva Helppi-työntekijä voi markkinoida alkuun palveluaan ja lisätä volyymia helposti. Ympärivuotisena työnä Helppi on mainio vaikka opintojen kylkeen- nuori voi itse vaikuttaa työmäärään. 

Helpissä yrittäjämäisellä työotteella saa paljon aikaan. Mutta mitä kaikkea mahdollisuuksia 4H-yrittäjyys tuokaan! Siitä muuten seuraavassa blogitekstissä lisää!

Nyt toivotan onnea tuleville kesän tähdille työn hakuun!